Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Theodore Coresi - directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică Clasică și Operă Hunedoara Lirică

Publicat: miercuri, 12 Iulie 2017 , ora 13.20

În perioada 16-21 iulie se derula prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică și Operă Hunedoara Lirică. Directorul artistic al festivalului, Theodore Coresi, i-a acordat un interviu colegei mei, Octavia Galescu:

Ne găsim deja la începutul pregătirilor de fapt pentru demararea acestui program extraordinar. Dorim să prezentăm publicului din Deva, la Hunedoara și Petroșani, un program de înaltă calitate.


Ce invitați aveți și din ce țări?

Din Rusia, din Statele Unite ale Americii, Spania, Polonia, Chile, Mexic, Coreea, Japonia, Turcia, Grecia, China, Austria, Italia, Ungaria și România noastră dragă. Foarte cunoscutul și celebrul bariton Anooshah Golesorkhi, un nume de referință în panoplia soliștilor internaționali de operă, iar la noi, la Deva va cânta rolul titular din Rigoletto. Alături de acest nume avem și invitată de onoare pe Julia Novikova, o tânără solistă importantă în acest moment în lume, câștigătoare la 23 de ani a celebrei competiții Operalia, al maestrului Placido Domingo. Este pentru prima dată în România și va cânta rolul Gilda, Rigoletto, la Deva. Amintesc încă un nume, Sanja Anastasia, mezzosoprană, de origine sârbă.


Dintre soliștii români, pe cine ați menționa?

Avem, în rolul titular din Tosca, pe Catarina Lal, chiar fiica scriitorului Romulus Lal, de origine din Hunedoara. De asemenea, invitați avem de la opera din Timișoara, Octavian Vlaicu, un bas foarte cunoscut, Orest Pâslariu Ranghilof, un solist de primă mână la Opereta din București și mulți alți tineri și cu ultimul spectacol care va fi, Cosi fan tutte, o producție realizată cu entuziasm la Teatrul de Artă din Deva, unde sunt foarte mulți tineri, cântăreți, deci om din Aria tinereții cu maturitatea.


Ce așteptări aveți de la public?

Noi așteptăm cu mare bucurie și mare entuziasm publicul la această primă ediție. Este de fapt o ediție, care a continuat o tradiție, din 2011, eu fiind fondatorul și inițiatorul acelui festival Opera Nights și mă bucur că după atâta timp, totuși noi continuăm într-un anumit format internațional, această tradiție a județului cultural Hunedoara lirică.


Interviu realizat de Octavia Galescu