Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Teofil Todică, vioara a II-a în Cvartetul Giocoso din Viena

Publicat: miercuri, 21 Iunie 2017 , ora 15.11

Joi, 22 iunie, de la ora 19.00, Cvartetul Giocoso din Viena va susține un concert cameral la Biserica Luterană din București. Cel mai vechi membru al ansamblului este violonistul Teofil Todică; el activează în acest cvartet înființat la Iași din anul 2002. 

Cum ați devenit membru al cvartetului?

Am primit într-o zi o vizită la clasa doamnei profesoare Veronica Rotar, în timp ce aveam lecție, din partea a doi membri ai cvartetului din acel moment - care au venit și, de față cu doamna profesoară, m-au întrebat dacă aș dori și mi-ar face plăcere să fac parte din cvartetul lor. Iar asta, sincer, m-a șocat și chiar m-a bucurat foarte mult pentru că știam de potențialul acelui cvartet, știam de legătura lor cu membrii Cvartetului Voces. Cred că prin anul 2008 am făcut prima oară legătura cu domnul profesor Johannes Meissl, la un masterclass care a fost susținut la Iași, la Universitatea "George Enescu". Dumnealui a fost invitat la un colocviu de către membrii cvartetului Voces. Domnul profesor ne-a plăcut foarte mult. Ne-a întrebat dacă vrem să participăm la Festivalul ISA din Reichenau an der Rax din Austria, unde dumnealui este director artistic și organizator. Noi, bineînțeles, am spus da. La o asemenea invitație… nu puteam refuza. Din acel moment însă am început să prindem în fiecară vară rădăcini în Austria, iar ulterior am fost invitați să lucrăm cu dumnealui intensiv, la universitate, la Institutul "Joseph Haydn".


Dacă ar fi să definiți cvartetul Giocoso de astăzi în câteva cuvinte, cum l-ați defini? 

Probabil, după atâtea încercări prin care am trecut, atâtea schimbări, atâtea sacrificii - mai matur, mai experimentat, dar, în același timp, ne-am păstrat spiritul jucăuș care este și în numele nostru.


Ce vârste au membrii cvartetului acum? Am înțeles că Sebastian Câșleanu împlinește 30 de ani. Dumneavoastră?

Sunt de aceeași vârstă cu Sebastian.


Și ceilalți doi membri?

Ba Jongen (n.r. violoncelistul cvartetului) împlinește 24, iar Martha (n.r. Windhagauer, violă) - cel mai nou membru - împlinește 27.


Interviu realizat de Cristina Comandașu