Arhivă : Interviuri Înapoi

Sînziana Mircea despre Festivalul 'Visul unei nopți de vară'

Publicat: joi, 15 Iunie 2017 , ora 11.11

Îmbinând magia lui Shakespeare cu parfumul muzical al finalului de secol al XIX-lea din Franța, Germania și Spania - un nou festival la București: "Visul unei nopți de vară".

Pentru că "Visul unei nopți de vară" înseamnă imaginație, mister, iubire: exact acele ingrediente pe care le-a ales și tânăra pianista Sînziana Mircea pentru festivalul pe care-l organizează la București, între 21 și 25 iunie, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă din București. Despre aceste recitaluri ne-a vorbit chiar tânăra muziciană:


Acest festival este o idee care mi-a încolțit în minte încă de când am plecat la studii în străinătate, pentru că mi-am dat seama cât de norocoasă sunt să întâlnesc mari personalități din lumea muzicală internațională. Așa că atunci când l-am cunoscut de exemplu pe pianistul francez Pascal Roge, care a câștigat inclusiv un premiu la Concursul Internațional "George Enescu" acum 50 de ani și are o carieră absolut fascinantă, m-am gândit cât de mult mi-ar plăcea să îl pot reasculta în România, pentru că nu a mai fost de 50 de ani în România. Apoi, am studiat la Londra cu Ronan O'Hora - șeful de catedră de la pian de la Guildhall School of Music, din nou un pianist remarcabil, cu o carieră internațională, masterclassuri la Julliard, concerte în mod constant cu London Symphony Orchestra, BBC Symphony - și, iarăși, m-am gândit că ar fi atât de frumos să poată cânta din nou în fața publicului din România. De asemenea, nu doar pentru artiștii străini, cât și pentru artiștii români e întotdeauna o mare bucurie să cânți acasă, iar pentru mine a fost o onoare uriașă atunci când Alexandru Tomescu a acceptat invitația mea de a cânta în acest festival. Pentru mine, Alexandru Tomescu este un model ca muzician, ca om și ca generozitate de asemenea, așa că eu cred cu adevărat că el a schimbat felul în care noi vedem muzica clasică. Am prieteni care au venit pentru prima dată în sala de concerte, la un concert al lui. Și chiar acum, în Turneul Stradivarius, un prieten a venit și mi-a spus: "Nu știam cât de mult îmi place muzica clasică! Nu am mai fost niciodată la un concert, dar de astăzi știu cât de mult îmi place." Așa că a fost o mare onoare atunci când și Alexandru Tomescu a acceptat această invitație, și Pascal Roge, Ronan O'Hora - trei artiști remarcabili, cu cariere absolut impresionante. Și… acesta a fost visul meu: să pot organiza un mic festival - pentru că sunt doar trei concerte, dar care să adune o muzică foarte frumoasă, artiști foarte calzi și, sper eu, public numeros.


Așa cum ai spus, te-ai implicat direct în organizarea festivalului; ești directorul artistic. Cum a fost această provocare pentru tine?

A început absolut din joacă; nu am crezut că voi ajunge chiar până aici. Am avut noroc să întâlnesc oameni din alte domenii dar care m-au ajutat foarte mult și m-au încurajat. Mi-au spus: "Nu te lăsa! Chiar dacă e greu… prima ediție e cea mai grea întotdeauna." Au fost anumite momente în care mă gândeam că poate n-o să iasă nimic. Încă n-a avut loc festivalul; eu sper să iasă totul așa cum mi-am planificat, dar pentru mine muzica este cu adevărat cel mai important lucru din viața mea. Nu numai muzica atunci când stai pe scenă, ci și atunci când stai în sala de spectacol sau când organizezi un eveniment, așa că, recent, partea de organizare și de management artistic a devenit pentru mine o nouă pasiune și mi-a făcut mare plăcere să mă implic în acest eveniment, să-l creez de la zero de partea cealaltă a scenei. Le recomand tuturor tinerilor muzicieni, dacă pot să se implice la un moment dat în organizarea unui eveniment cât de mic, să o facă, pentru că atunci înțelegi altfel ce așteptări ai, ce probleme, ce exigențe vin din partea organizatorilor, din partea publicului, din partea colaboratorilor. Este o provocare și o mare bucurie pentru mine că am ocazia să fac așa ceva la București.


Vă invit pe toți cu mult, mult drag să visăm împreună "Visul unei nopți de vară" sub clar de lună alături de muzicieni remarcabili. Trei recitaluri cu o muzică superbă - 21, 24, 25 iunie, la Sala mică a Palatului. Veniți să visăm împreună! "Visul unei nopți de vară" e primul meu festival, primul eveniment pe care-l organizez de la zero, și m-aș bucura să fim împreună și să ne bucurăm de muzică.

Interviu realizat de Lucian Haralambie