Arhivă : Interviuri Înapoi

Pianistul Ronan O'Hora: 'Muzicienii români sunt printre cei mai talentați din lume'

Publicat: vineri, 9 Iunie 2017 , ora 10.27

La Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă din București va avea loc, în perioada 21-25 iunie, prima ediție a Festivalului "Visul unei nopți de vară". Nume importante ale scenei românești și internaționale vor concerta în trei seri: în 21 iunie va susține un recital pianistul francez Pascal Roge, care revine la București după 50 ani, în 24 iunie poate fi ascultat reputatul pianist britanic Ronan O'Hora, iar în 25 iunie, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea revin la București, după succesul repurtat în luna mai în cadrul turneului național "Stradivarius".

Domnule Ronan O'Hora, cum ați primit această invitație?

Am primit o de la o extraordinară muziciană română care a studiat cu mine și este acum o pianistă de renume. Ea s-a ocupat de organizarea acestui festival și m-a contactat, iar eu am fost încântat. Este pentru a doua oară când voi cânta la București - acum câțiva ani am avut un recital la Sala Radio și am amintiri foarte frumoase atât în privința acelui recital cât și din București. Tot atunci am avut un master-class la Universitatea Națională de Muzică, despre care îmi amintesc de asemenea cu mare plăcere. Așa că aștept cu mare interes să revin în frumosul dvs. oraș.

Știu că ați îndrumat și alți tineri interpreți români la Guildhall Scholl of Music and Drama din Londra. Ați remarcat poate ceva specific pianiștilor noștri, în ceea ce privește muzicalitatea sau personalitatea lor?

Cred că este valabil nu doar pentru pianiști, ci pentru muzicieni în general. Combinația între o intensitate specific est-europeană și ceva ce aș putea descrie ca eleganță franceză. Acest mix cultural cred că este ideal pentru muzica clasică. Sigur că România este o țară foarte importantă în ceea ce privește muzica clasică, au existat de-a lungul timpului mulți mari muzicieni români, iar tradiția continuă acum. Există astăzi mulți pianiști români extraordinari, dar și cordari, cântăreți. Există ceva în cultra dvs. ce rezonează foarte mult cu muzica și cred că nu este nicio exagerare a spune că muzicienii români sunt printre cei mai talentați din lume.

Revenind la recitalul dvs., programul are un fir conducător - visare, oniric. Vă rugăm să ne spuneți mai multe.

Lucrările provin în principal din repertoriul austriac și german. În mod special două dintre ele au o puternică legătură cu această tematică. Sonata "Waldstein" de Beethoven, cunoscută cu acest titlu în vestul Europei și în America, este numită în multe părți din estul Europei "Aurora". Acest lucru pentru că are acel extraordinar final mistic, foarte misterios, Beethoven utilizând mult pedala pentru a crea această senzație. Așadar cred că are un caracter oniric, poate mai mult un vis matinal decât nocturn, dar un vis. De asemenea, Fantezia "Călătorul" de Schubert, bazată pe unul dintre liedurile sale, are un puternic aer de mister, de nocturn, de visare, sugerând o altă lume existentă în timpul somnului. Sper că aceste două lucrări vor relaționa foarte bine cu tematica întregului festival.

Activitatea dvs. este una foarte bogată. Ați cântat în multe părți ale lumii și aveți o importantă carieră pedagogică la Guildhall Scholl of Music and Drama din Londra. Cum se îmbină acestea?

Viața este foarte aglomerată pentru mine, la fel ca pentru mulți alți muzicieni. Pentru mine este însă foarte inspirațional să combin aceste elemente. Atunci când călătoresc pentru concerte, desigur că este o plăcere specială, dar mereu aștept să revin la activitatea didactică, pe care o desfășor atât la Londra cât și pe alte meridiane - m-am întors recent din China și Japonia. Mă simt foarte inspirat de tinerii pianiști talentați și nu este un clișeu să spun că predând înveți extrem de mult. Simt că, la fel ca în multe alte aspecte ale vieții, a oferi și a primi sunt părți ale unui întreg. Suntem de fapt muzicieni, nu doar interpreți și profesori. Și simt că toate activitățile mele sunt conectate între ele. Sunt recunoscător pentru că am o activitate variată.

Continuând discuția despre programul dvs. aglomerat, vă rog să ne spuneți ce aveți pe agendă în perioada următoare.

După recitalul de la București voi merge în Canada, pentru a cânta și a preda, apoi în Israel, Coreea, Germania, am și un recital la Wigmore Hall din Londra, printre altele. Am un program plin, dar este minunat să călătorești, să vezi lumea, să te lași inspirat de diferite culturi. Acum aștept cu interes să revin la București, pentru că simt că legătura mea cu România este încă la început și aștept să cunosc mai bine țara dvs., în care sper că voi mai reveni și cu alte ocazii.

Andreea Chiselev