Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Filarmonica din Pitești - la ediția a treia a concursului ArgesisArt
Jean Dumitrașcu, directorul instituției, a fost "Invitatul săptămânii" luni, 15 mai 2017, la "Perpetuum Mobile"
Între 5 și 13 mai - o nouă ediție a Concursului național de interpretare ArgesisArt. Filarmonica din Pitești - cea mai tânără din țară - se implică în promovarea tinerilor. Competiția este structurată pe 5 secțiuni - vioară, canto, flaut, percuție, pian - și aflăm totul despre acest eveniment din următoarea discuție pe care o purtăm în compania domnului Jean Dumitrașcu, directorul Filarmonicii din Pitești și președintele juriului. Aș dori să vă întreb mai întâi de ce se implică Filarmonica într-o astfel de manifestare dedicată celor în formare, muzicienilor care vor fi profesioniști cândva?
Filarmonica Pitești, încă de la înființarea sa acum 10 ani, și-a propus să descopere și să promoveze tinere talente. Tocmai de aceea am organizat de-a lungul anilor un concert simfonic intitulat chiar așa, Tinere talente, și în câțiva ani - din doi în doi ani - am putut organiza un asemenea concert în care soliști au fost elevi de la Liceul de arte "Dinu Lipatti" din Pitești. Firește, numărul de talente este limitat, mai ales la Pitești, și nu putem în fiecare an să urcăm pe scenă aceiași tineri, tineri care au confirmat. Pot să vă spun că, între timp, au terminat și Conservatorul și lucrează în Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești sau în alte orchestre simfonice din țară.
Deci iată că în mod pragmatic succesul demersului dumneavoastră e confirmat.
Așa este. Filarmonica Pitești și-a dorit de la bun început să fie și o oportunitate pentru absolvenții școlilor de muzică din Pitești și din țară, oferind locuri de muncă, dar, firește, ne-au interesat cei mai talentați. Am avut ideea acum trei ani a organizării unui concurs național de interpretare numit ArgesisArt, organizat împreună cu concertmaestrul Filarmonicii Pitești, Mădălin Sandu, un concurs național, dar mărturisesc faptul că din motive strict organizatorice, de promovare, ținând cont de posibilitățile noastre, acest concurs național a prins până anul acesta doar în sudul țării - la liceele de muzică din sud. Încă nu am ajuns să cuprindem întreaga țară. Deocamdată și la această ediție am avut concurenți de la liceele de muzică din Craiova, din Rm. Vâlcea, din Târgoviște, din Ploiești, din București. Au fost mai multe categorii de concurs - vioară, canto, flaut și pian, iar concursul de percuție nu a mai avut loc deși au fost mulți doritori, dar nu s-au înscris decât câțiva. Acest concurs a avut loc chiar pe scena Filarmonicii Pitești, asigurând un cadru solemn de organizare pentru fiecare concurs în parte, mai ales că elevii trebuiau deja să se acomodeze cu scena pe care urmau să cânte la 1 Iunie, de Ziua Copilului. Am oferit premii pe fiecare categorie de vârstă, dar am ales dintre acești laureați pe Sorin Ciolac (clasa a VI-a, Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" din București), cel care a obținut și Premiul I și pe Ioana Victoria Nedelcu (clasa a IX-a, Liceul de Arte "Marin Sorescu" din Craiova). Ca juriu, am ținut cont și de maniera de prezentare a concurenților, de experiența lor minimă de a cânta cu o orchestră simfonică pentru că scopul fundamental al concursului este de a urca acești elevi pe scena noastră de concert alături de orchestră și sub bagheta unui dirijor și tocmai de aceea dintre toți premianții i-am ales pe cei doi care, avem noi încredere, se vor și descurca foarte bine să interpreteze concertele pe care le-au propus în concurs. Fac o paranteză, anul trecut am avut nu mai puțin de 12 elevi pe categorii de instrumente și categorii de vârstă și nu ascund faptul că a fost un concert foarte greu pentru dirijor și pentru orchestra noastră simfonică, pentru că toți tinerii soliști erau lipsiți de experiență și s-au făcut multe repetiții… dar, în final, la concertul cu public totul a ieșit foarte bine.
Așa cum sperăm că se va întâmpla și de această dată în 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului… și acesta este un punct de atracție…
Au fost la concursul de canto… am reușit să descoperim două foarte tinere talente - Năstase Albuescu din Rm. Vâlcea, clasa a II-a și pe Andreea Cristina Vlaicu din Pitești - care vor cânta cu orchestra noastră simfonică. La flaut n-am descoperit pe nimeni dintre toți premianții care să poată cânta, cum au cântat anul trecut de pildă cu Orchestra simfonică. Iar la concursul de pian, deși au fost foarte mulți concurenți și am dat toate premiile la toate categoriile de vârstă, de asemenea, premianții noștri nu au avut repertoriu de cântat cu orchestra. De data aceasta, concertul nostru din 1 iunie va fi din două părți: în prima parte cu tinerii pe care i-am menționat de la vioară, canto, și în partea a doua vom face o simfonie.
Domnule Jean Dumitrașcu, vă mulțumim mult pentru această pledoarie pentru Concursul ArgesisArt.
Eu v-am explicat și partea organizatorică ca să înțeleagă toată lumea că nu este ușor de organizat nu numai un concurs, ci concertul în sine, care trebuie pregătit bine.
Noi vă ținem pumnii și Radio România Muzical, ca de obicei, va reflecta activitatea Filarmonicii din Pitești și pe viitor. Așadar, inclusiv acest concert din 1 iunie se va regăsi în emisiunile noastre de actualitate.
Vă mulțumesc mult de tot pentru susținere!