Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Eduard Stan

Publicat: vineri, 12 Mai 2017 , ora 12.13
Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca propune vineri, 12 mai 2017, un concert dedicat memoriei lui Dinu Lipatti - marele nostru muzician născut în urmă cu 100 de ani. De la ora 19.00, la Colegiul Academic, invitați vor fi dirijorul englez George Jackson, câștigător al Premiului Aspen în 2015 și pianistul Eduard Stan, născut la Brașov în 1967 și stabilit de la vârsta de 11 ani în Germania. Acesta va interpreta Concertul pentru pian și orchestră de Robert Schumann, o lucrare a cărei înregistrare semnată de Dinu Lipatti a rămas până astăzi un reper internațional. În partea a doua a concertului de la Cluj-Napoca, publicul va audia Variațiunile "Enigma" de Edward Elgar.

Detalii despre prezența sa în acest concert, dar și despre program ne-a oferit pianistul Eduard Stan:


Sunteți invitat să evoluați la Filarmonica din Cluj Napoca într-un concert omagial Dinu Lipatti, dar mai aveți programate anul acesta recitaluri dedicate celebrului pianist român. Cum vă raportați dumneavoastră la arta interpretativă a lui Dinu Lipatti?

Dinu Lipatti este, fără îndoială, unul din cele mai proeminente personaje culturale românești. Îl consider, pe lângă Radu Lupu și Clara Haskil - chiar cei mai proeminenți protagoniști în acest domeniu. Vorbim despre Lipatti care este foarte clar, foarte lucid, fără multe brizbrizuri, foarte clasic pe undeva… și în sensul acesta eu cred că stilul lipattian poate influența pe orice pianist, în sensul de a avea o gândire destul de neextremistă… Îl consider un mare model.


La Cluj Napoca veți interpreta o lucrare care a făcut parte din repertoriul lui Lipatti - Concertul de Robert Schumann. În ce manieră abordați acest opus?

Există o interpretare chiar foarte reprezentativă, cea înregistrată de Lipatti cu Herbert von Karajan, care a ajuns celebră și care merge exact pe acestă linie pe care am încercat s-o descriu. Bine, Concertul de Schumann se poate interpreta destul de diferit, dar un anumit clasicism este intrinsec, deci se poate spune că Lipatti este un foarte bun model pentru acest concert… Și aceasta a fost și ideea, de a-l omagia pe Lipatti într-un concert simfonic chiar cu o lucrare foarte reprezentativă pentru stilul lui.


Vă aflați la prima colaborare cu dirijorul englez George Jackson?

Da, este prima colaborare. Am observat că este un dirijor foarte talentat, foarte tânăr și chiar mă bucur foarte mult de această întâlnire.


Veți mai susține în această vară recitaluri dedicate lui Lipatti, în Germania. Cum este cunoscut și perceput acolo marele pianist și compozitor?

Există o apreciere mai ales printre cunoscători… orice student, orice cunoscător știe cine este Dinu Lipatti, dar cu toate acestea nu se știe profund cine a fost el de fapt, ceea ce se aplică și la George Enescu. Lipatti, ca și Enescu, a fost un personaj absolut genial în ochii mei.


În final, câteva detalii concrete legate de recitalurile dumneavoastră din Germania.

Recitalurile acestea sunt tocmai un fel de a-mi împărtăși iubirea față de patria din care provin, pentru a împărtăși cu publicul german din repertoriul românesc. Și am ales în aceste recitaluri despre care vorbiți lucrări de Lipatti și George Enescu penru a-i promova pe cei mai proeminenți ceratori români pe plan pianistic.

Interviu realizat de Larisa Clempuș