Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Turneul 'Stradivarius" 2017 - între 13 mai și 9 iunie

Publicat: marți, 9 Mai 2017 , ora 16.13


Violonistul Alexandru Tomescu a fost "Invitatul săptămânii" în ediția de luni, 8 mai, a emisiunii "Perpetuum mobile"

Turneul Național "Stradivarius" a ajuns încet, încet la ediția cu numărul zece; care începe pe data de 13 mai la Brașov. Așadar, este o ediție în mod simbolic jubiliară; protagonist, evident, Alexandru Tomescu pe o celebră deja vioară. Oferiți, de această dată, spectacolul muzical nu singur, așa cum s-a întâmplat în ultimele două ediții, ci împreună cu bandoneonistul Omar Massa și pianista Sînziana Mircea. "Anotimpurile" se numește acest turneu și reunește muzică de Astor Piazzolla care ne duce cu gândul direct la anotimpuri, în general muzică de compozitori din zona hispanică, atât din Spania propriu-zisă, dar și din America de Sud. De ce se numește "Anotimpurile" ediția a zecea a turneului?

Am ales această titulatură fiindcă una dintre piesele de greutate din program este Las cuatro estaciónes porteñas ale lui Astor Piazzolla, dar și pentru că zece ani este un moment în care apreciezi timpul - care trece, care vine... Este un moment, într-adevăr, de bilanț și de privire în viitor. Vom face în așa fel încât publicul care va participa la concerte să trăiască în aceeași seară nu doar cele patru anotimpuri ale lui Astor Piazzolla, nu doar cele patru anotimpuri calendaristice, ci și celelalte anotimpuri, ale sensibilității și ale emoțiilor noastre.


Anticipați, într-o discuție pe care am avut-o anterior această colaborare cu tânăra pianistă Sînziana Mircea. Nu ne spuneați însă despre ce este vorba atunci când încercam să aflăm viitorul program al Turneului "Stradivarius". Vi s-a alăturat Omar Massa… Cum s-a ajuns la această formulă? Și, bănuiesc, vorbim despre aranjamente ale pieselor pe care le veți cânta. Cum ați ajuns la aceste aranjamente?

Întotdeauna am încercat ca în turneele "Stradivarius" să prezint publicului lucruri care se aud mai rar sau deloc pe scenele din România. Sigur, să ai alături de tine pe scenă un artist precum este Omar Massa, un om care este extrem de experimentat, unul dintre bandoneoniștii reprezentativi din Argentina, care-i cunoaște personal pe cei din familia Piazzolla, este realmente un privilegiu și o inspirație. Așadar, mă bucur foarte mult să-l am alături de mine. Și Sînziana Mircea… o cunosc de foarte mulți ani, încă de când era membră activă a Fundației culturale "Remember Enescu" - am participat acolo la numeroase concerte și recitaluri împreună, am și cântat împreună cu ea la acele seri ale Teatrului Act dedicate tinerilor studenți, tinerilor muzicieni și iată că a venit momentul să facem împreună pasul pe scena Turneului "Stradivarius". Este, într-adevăr, o nouă generație pe care doresc să o promovez în acțiunile pe care le fac și simt că împărtășim foarte multe lucruri. Sînziana a studiat foarte mult în străinătate, are o carieră internațională foarte importantă și, iată, a ales să vină în România. Așa că dacă tot este aici, de ce să nu facem proiecte frumoase împreună.


În mod sigur ați făcut curioși mulți ascultători atunci când ați menționat legătura directă pe care o are Omar Massa cu familia Piazzolla. Dumneavoastră ați mai cântat Anotimpurile lui Astor Piazzolla, în alternanță cu Anotimpurile mult mai cunoscute ale lui Vivaldi. Ce v-a adus nou întâlnirea cu Omar Massa din punct de vedere concret, practic? Cum privește el muzica lui Piazzolla?

Da, am cântat într-adevăr Anotimpurile lui Piazzolla în numeroase variante până acum; la început, într-un aranjament pentru trio - vioară, violoncel și pian, apoi le-am cântat ca solist alături de Orchestra de Cameră Radio, în stagiunea Radio, de mai multe ori; cu orchestre de cameră într-un aranjament semnat Desyatnikov, însă de fiecare dată mi se părea că parcă lipsește ceva din această muzică a lui Astor Piazzolla și, evident, răspunsul era sonoritatea tipică a bandoneonului. Iar în clipa în care am făcut înregistrările pentru discul care va fi lansat cu ocazia turneului, care se va numi tot așa, Anotimpurile, și care va cuprinde pe lângă cele patru anotimpuri de Piazzolla și cele patru Anotimpuri ale lui Antonio Vivaldi, mi-am dat seama că trebuie să avem alături de noi și pe Omar Massa - bandoneonist. Muzica pe care o cântă, timbrul pe care îl aduce te duce imediat, te teleportează instantaneu în America de Sud. Așa că i-am ridicat provocarea lui Omar Massa să vedem cum putem face ca această muzică a lui Astor Piazzolla să fie cuprinsă de vioară, pian și bandoneon. Și Omar mi-a spus: "Nimic mai simplu. Asta este, de fapt, formația de bază a lui Astor Piazzolla; cele trei instrumete cărora li se adăuga ocazional poate un contrabas sau alte instrumente… o chitară electrică sau ceva de genul acesta." Dar, reunind astfel bandoneonul cu vioara și cu pianul noi, practic, am recreat formația de bază cu care Astor Piazzolla însuși a cântat decenii la rând. Așa că, iată, este o întoarcere la original și la esența a ceea ce vrea să fie muzica lui Astor Piazzolla.


Nu ne-ați răspuns la întrebarea legată de aranjamente. E un subiect interesant pentru că, de obicei, aceste lucrări au nevoie de adaptări pentru diversele formule care le abordează.

Da, evident. Este vorba despre o adaptare, un aranjament semnat de Omar Massa. El are experiență în acest domeniu, evident - a scris chiar muzică de film la un moment dat - și am reușit să găsim soluția cea mai bună, cea mai spectaculoasă pentru vioară, pian și bandoneon.


Ne-ați oferit, probabil, și o noutate; aceea a lansării discului "Anotimpurile". Când va fi și în ce condiții apare albumul?

Este vorba despre un disc înregistrat în urmă cu câteva săptămâni. Totul a fost făcut contra cronometru. Ne-am propus să fie gata exact la timp pentru Turneul "Stradivarius". Am înregistrat atunci alături de Orchestra Symphactory, dirijată de Tiberiu Soare, cele opt anotimpuri - patru semnate de Antonio Vivaldi și patru estaciónes porteñas ale lui Astor Piazzolla.


...și bănuiesc că fiecare concert va fi și un prilej de prezentare a albumului. Începând din 13 mai, nu?

Fără îndoială. Așteptăm acum să vină de la tipografie discul și va fi cald, fierbinte chiar.


Așadar, pe 13 mai, ora 19.00, la Centrul cultural "Reduta" din Brașov se deschide ediția cu numărul 10 a Turneului Național "Stradivarius". Vă rog să ne mai oferiți câteva repere… mai adaug eu unul: 30 mai, Sala Radio din București.

Da, într-adevăr, pe 14 mai vom fi la Pitești, la noua sală a Filarmonicii. Apoi, pe 16 mai, la Târgu Mureș. Urmează Cluj și, mă rog, numeroase alte orașe atât în România, cât și în străinătate. Turneul "Stradivarius" de doi ani încoace este și internațional. Anul acesta vom merge și la Paris în luna iunie și în Ungaria, la Budapesta.


Vă mulțumim pentru toate aceste informații. Vă dorim săli pline și un interes cât mai mare pentru "Anotimpuri"! Apropo, în ce anotimp simțiți că vă aflați în acest moment?

Fără îndoială, o primăvară extrem de spectaculoasă! Nu o primăvară calmă, ci o primăvară plină de evenimente neașteptate, dar foarte interesante.


Mulțumim. Succes!

Cu multă plăcere! Vă aștept cu drag la concerte.

Interviu realizat de Ștefan Costache