Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. La Sinaia se derulează Concursul Internațional de Vioară 'Remember Enescu' - Interviu cu prof. Mihaela Tomescu

Publicat: joi, 4 Mai 2017 , ora 13.44

Între 4 și 7 mai 2017, se desfășoară la Sinaia cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Internațional de Vioară "Remember Enescu". Detalii despre repertoriul, programul și premiile concursului am aflat de la prof. Mihaela Tomescu, președinta fundației organizatoare, "Remember Enescu".


Fundația culturală "Remember Enescu" în parteneriat cu Muzeul Național "George Enescu" organizează la Sinaia Concursul Internațional de Vioară "Remember Enescu". Spuneți-ne, în linii mari, cum va arăta această a XVIII-a ediție?

Este o ediție foarte interesantă, cu participanți din Canada, Germania, Rusia, SUA, Republica Moldova și, bineînțeles, România; cu o desfășurare, ca de obicei, în două etape, pe cele trei categorii de vârstă. Se vor cânta lucrări ale maestrului George Enescu în prima etapă la toate categoriile și, în etapa a doua, încă o altă lucrare a maestrului Enescu. Dorim să facem cât mai cunoscută creația lui George Enescu.


Care sunt personalitățile ce vor alcătui juriul concursului?

Ca și la alte ediții, președintele juriului este domnul profesor și violonist Eduard Schmieder din Statele Unite ale Americii, apoi violonistul și profesorul de la Universitatea din Toronto, Conrad Chow și, nu în ultimul rând, violonistul concertist și profesorul Sherban Lupu. Ne face o deosebită plăcere prezența maestrului Sherban Lupu pentru că avem în dar pentru toți participanții la concursul nostru partituri ale maestrului George Enescu pe care Sherban Lupu le-a îngrijit.


Alături de partituri, aș vrea să vă întreb în final, care sunt premiile pe care le oferiți anul acesta?

Avem premii importante, premii în bani, pentru că am avut și avem în continuare alături de noi un sponsor generos, doamna Catia Rădulescu, avem premiul din partea Clubului Rotary, un premiu special; partituri din partea Institutului Cultural Român și familia Butiko de la Cluj care, ca întotdeauna, la fiecare ediție, ne trimite Premiul "Ștefan Ruha".

Interviu realizat de Ana Diaconu