Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. A început Festivalul Internațional de Chitară Timișoara - Interviu cu Ion Dorobanțu, directorul artistic al proiectului

Publicat: luni, 6 Martie 2017 , ora 15.31
În perioada 6-10 martie 2017, va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Chitară Timișoara, ce va găzdui conferințe și cursuri de măiestrie la Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, dar și o serie de recitaluri și concerte, la Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara și la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Mai multe detalii despre organizarea acestei săptămâni muzicale ne oferă directorul artistic, chitaristul Ion Dorobanțu.


Cum este structurat programul acestei săptămâni și care sunt principalele evenimente pe care ni le propune?

Programul Festivalului Internațional de Chitară Timișoara este structurat în două secțiuni: recitalurile, care vor avea loc seara, de la ora 19.00 și cursurile de măiestrie, care vor avea loc începând de la ora 10.00, de marți până vineri. Principalele puncte de atracție ale festivalului sunt: concertul de vineri, care-i va avea ca protagoniști pe Costin Soare și pe Marco Tamayo interpretând Fantasia para un gentilhombre de Joaquin Rodrigo și Concierto de Aranjuez de același compozitor; joi seara îl vom avea în recital pe Gabriel Bianco; miercuri seara, de 8 martie, un recital extraordinar al duoului Marco Tamayo și Anabel Montesinos; marți seara vom avea un dublu recital, avându-i ca protagoniști pe Alexandru Crețescu și Uros Dojcinovic din Belgrad, Serbia. Festivalul va debuta luni, cu recitalul Ion Dorobanțu și Gianluca Vanzelli (chitară și flaut), urmat apoi de recitalul lui Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu.


Ce se anunță nou, în esență, față de ediția din octombrie 2015? Dacă sunt corect informată, una dintre noutăți ar fi adăugarea pe lista partenerilor a unei noi săli de concert.

Încercăm să-l lărgim, să reușim să avem recitaluri în locuri oarecum neconvenționale. De această dată încercăm să ne extindem cu recitalurile în două locații, și anume în afară de Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, să avem și Sala Barocă de la Muzeul de Artă pentru recitalurile de marți și miercuri. De asemenea, încercăm cu fiecare ediție să mărim durata acestui festival.


Pentru ce perioadă ne putem aștepta la o a treia ediție?

Tot în martie, tot sub patronajul Filarmonicii Banatul… cel târziu la începutul lui aprilie. Pare o perioadă bună pentru a asculta chitara în orașul acesta de pe Bega, care este deosebit de frumos primăvara.

Interviu realizat de Ana Diaconu