Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul Teodor Ilincăi

Publicat: joi, 26 Ianuarie 2017 , ora 12.13

În 27 ianuarie 2017, tenorul Teodor Ilincăi revine pe scena Operei Naționale București pentru a interpreta rolul Rodolfo din opera "Boema" de Giacomo Puccini. În spectacolul, imaginat în 2008 de Ionel Pantea, vor mai evolua: sopranele Anita Hartig - Mimi și Adriana Marcu - Musetta, baritonulAdrian Mărcan - Marcello și bas-baritonul Csaba Sandor - Schaunard. La pupitrul ansamblului operei bucureștene se va afla dirijorul Tiberiu Soare. Despre revenirea sa pe prima scenă lirică a țării, Teodor Ilincăi a făcut următoarele precizări:


Cum este acest început de an pe scena Operei Naționale București - un spectacol cu opera Boema, o reprezentație sold-out, după cum scrie pe site-ul Operei?

Este întotdeauna emoționant să mă reîntorc acasă și mai ales într-o companie selectă.


Ați mai cântat în Boema la Opera Națională.

Sigur că da. Cunosc producția. E o regie foarte frumoasă, care respectă povestea așa cum a fost concepută ea de Puccini.


Dacă nu mă înșel, ați mai avut-o parteneră pe Anita Hartig, tot în Boema.

Sigur că da, tot în Boema. Noi am cântat împreună și la Londra, la Covent Garden, în 2013, în celebra producție a lui John Copley. Apoi, în aceeași perioadă, la Opera din Hamburg.


Și la Opera Națională nu ați cântat împreună?

La Opera Națională, niciodată.


Cum vă simțiți în această producție alături de Anita Hartig?

Foarte bine! Așa cum am spus, am mai avut colaborări - nu numai pentru Boema, ci și pentru Faust sau diverse concerte - și suntem prieteni foarte buni, ne înțelegem minunat și ne sprijinim unul pe altul. Contează foarte mult!


De asemenea, nu sunteți la prima colaborare cu dirijorul Tiberiu Soare.

Bineînțeles, și aștept cu nerăbdare și alte colaborări pentru că Tiberiu Soare este unul dintre preferații mei ca dirijor. Face foarte bine legătura între orchestră și soliști; este foarte atent la detalii.


Ce ne puteți spune despre ceilalți interpreți din distribuție?

Cu Adrian Mărcan, care-l va interpreta pe Marcello am colaborat cu foarte mulți ani în urmă și este o bucurie să cânt iarăși cu el pe aceeași scenă. Adriana Marcu este o tânără care debutează. Din ce am auzit la repetiții, o să fie o prezență foarte frumoasă. Cu ceilalți am mai colaborat - cu Marius Boloș care va cânta Colline… O surpriză foarte frumoasă a fost interpretul lui Schaunard, care este de la Opera Maghiară din Cluj.


Ce urmează pentru Teodor Ilincăi după acest spectacol la Opera Națională?

Imediat, a doua zi, un zbor foarte lung până la Opera din Sydney, unde voi interpreta lui Mario Cavaradossi din opera Tosca, tot de Puccini. Puccini este unul dintre preferații mei. După Sydney, urmează o stagiune foarte plină în Europa, și anume: Butterfly, succesiv, la Opera de Stat din Berlin, apoi la Covent Garden… urmând să-mi fac debutul în Don Carlo la Opera din Marseille și apoi la Opera Germană din Berlin.

Interviu realizat de Jeanine Costache