Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu saxofonistul Mihai Iordache

Publicat: miercuri, 18 Ianuarie 2017 , ora 13.28
În 19 ianuarie 2017 se deschide stagiunea Jazz@ARCUB 2017. Programul 'Artist in Residence', curatoriat de pianistul de jazz new yorkez de origine română Lucian Ban, demarează în noul an cu o premieră absolută - Iordache prezintă suita "Titan", o lucrare originală pentru sextet de jazz inspirată de cunoscutul cartier bucureștean. Detalii am aflat de la creator:


Joi veți deschide stagiunea jazz de la ARCUB și prezentați o premieră absolută și anume, suita Titan. Ce surprize ne-ați pregătit?

Surpriza este chiar suita respectivă. Este o muzică scrisă destul de repede, în doar o lună de când am primit această invitație de a cânta la ARCUB . Singura pretenție a organizatorilor a fost să fie muzică originală și pentru că îmi umbla demult prin minte ideea de a scrie o muzică despre cartierul unde am copilărit am scris această suită de cântece. De fapt sunt niște cântece, unele dintre ele are niște versuri ale poetului Florin Dumitrescu. Restul sunt piese de jazz.


Sursele pe care le sondați pentru această creație, care sunt?

E vorba de o arheologie sentimentală și personală. E vorba de copilăria și tinerețea mea în Titan. Sunt născut în '67. E vorba de prima grădiniță la care am fost neoficială, faptul că l-am văzut pe Nixon când a venit, în '71. Mi se pare că în '69 am văzut aselenizarea, numărătorile noastre de copii, școala, jocul Hoții și vardiștii, filmele americane, toate lucrurile care mi-au alcătuit copilăria și adolescența, în timp ce România o lua din ce în ce încet spre neostalinism. Noi creșteam și aflam lucruri și se petreceau două fenomene contrare, unul în societate și unul în mintea noastră.


Cu cine veți cânta?

Daniel Tores la saxofon, tenor, Vlad Simon la trompetă și la voce, Tavi Scurtu - baterie, Dan Mitrofan la chitară și Adrian Stoenescu la clape, la orgă.


Ce alte proiecte mai aveți pregătite pentru perioada următoare?

Aș vrea să înregistrez această suită, o să facem și o înregistrare și în concert, dar fiind o premieră absolută, nu știu cum o să iasă. Aș vrea să înregistrez această suită. Și mai am gata un album nou, care cânt doar la păpădii și la frunze. Se va lansa la primăvară.


Interviu realizat de Radu Mihalache