Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Beatrice Rancea - regizoare și directoarea Operei Naționale București

Publicat: miercuri, 14 Decembrie 2016 , ora 9.06
Anul muzical 2016 este pe sfârșite, dar nu și-a spus deloc ultimul cuvânt; pentru că Opera Națională București pregătește un mare eveniment pentru duminica aceasta, pentru 18 decembrie, ora 21.00 - ediția a IV-a a Galei Operelor Naționale. Va cânta atunci, pentru prima dată pe o scenă din România, celebrul tenor francez Roberto Alagna.


Dumneavoastră vă aparține, să reamintim, inițiativa galei, care a avut loc până acum la Iași. Gala vine pentru prima oară în București. Ce va însemna, de această dată, având în vedere că Roberto Alagna este marele element de atracție, dar nu singurul?

Da, este pentru prima dată când celebrul tenor va cânta pe o scenă din România - el este invitatul de onoare. Gala Premiilor Operelor Naționale are și un mare premiu - Marele premiu al acestui an îi revine celebrei soprane de origine română, doamna Nelly Miricioiu. Chiar Alteța Sa Regală, Principele Radu al României, va veni în cadrul galei și îi va înmâna premiul pe scenă. Și, tot cu această ocazie, doamna Nelly Miricioiu va primi titlul de Cetățean de onoare al Iașiului, pentru că domnia sa este din Iași. Și tot pentru acest eveniment primarul Iașiului va veni, domnul Mihai Chirica îi va oferi acest premiu pe scenă, mai bine zis titulatura de Cetățean de onoare. Tot în cadrul galei, doamna primar general al municipiului București, Gabriela Firea, va oferi premiul pentru cel mai bun spectacol. Mai avem și alte surprize în cadrul galei, avem 15 premii în competiție, pe lângă 12 premii care înseamnă premii de excelență și întreaga activitate, premii care există la inițiativa directorilor operelor din țară. Vreau să vă spun că Opera din București va premia pentru excelență o mare doamnă a scenei românești și internaționale, o fostă directoare a Operei din Capitală; este vorba despre doamna Eugenia Moldoveanu care va primi din partea Operei din București Premiul de Excelență.


Marți, 13 decembrie, se pun în vânzare biletele. Evenimentul va fi transmis pe site-ul dumneavoastră, al Operei Naționale București, dar și la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Evenimentul va fi în direct pe TVR1, TVR Internațional, TVR HD, Radio România Cultural, Radio România Muzical începând cu ora 21.00, va fi în direct. Spectacolul va fi în trei părți, ca de obicei - de câte 50 de minute și 10 minute pauză.


Roberto Alagna este familiar cu spațiul românesc. De altfel, vorbește românește cu un accent de invidiat. Aș dori să vă întreb dacă se știe ce va cânta, la momentul când stăm de vorbă?

Se știe. Domnia sa va avea cinci intervenții pe parcursul galei, iar finalul galei va fi o surpriză pentru public - va interpreta la finalul galei împreună cu soprana Nelly Miricioiu celebrul Brindisi.


Nu sunt singurele surprize pe care le pregătește Opera Națională București. Am aflat că începutul anului viitor îl aduce Ramon Vargas la București. Ne puteți spune mai multe?

În luna ianuarie, pe 13 ianuarie, iată, avem chiar la începutul anului o premieră extraordinară - Lucia di Lammermoor în regia maestrului Andrei Șerban. Premiera din 13 îl va avea ca invitat extraordinar pe celebrul tenor; el va cânta pe data de 13 ianuarie.

Până pe 18 decembrie… avem pe 15 și 16 decembrie, joi-vineri, o premieră extraordinară de balet. Este vorba de Amorul vrăjitor și Tricornul; sunt spectacole care nu s-au mai regăsit pe scena operei din 1978. Sunt în regia și coregrafia lui Carlos Vilán. Deci, vă așteptăm până la gală la premierele cu Tricornul și Amorul vrăjitor. Toată echipa de creatori și dirijorul, coregraful și regizorul sunt din Spania, așa că va fi un spectacol cât mai autentic în adevăratul sens al cuvântului. Deci, până la gală, mai există un eveniment. În fiecare lună, de altfel, până la sfârșitul stagiunii, am pregătit evenimente spectatorilor noștri.


Beatrice Rancea - regizoare și directoarea Operei Naționale București, în direct în Perpetuum Mobile! Vă mulțumim mult și sfătuim publicul să nu rateze această gală de duminică.

Vă mulțumim și noi și vă așteptăm să ne fiți alături la evenimentele noastre.

Interviu realizat de Ștefan Costache