Arhivă : Interviuri Înapoi
Interviu cu dirijorul Enrique Garcia Asensio
O personalitate dirijorală binecunoscută în viața muzicală internatională, dirijorul Enrique Garcia Asensio se numără - la cei 79 de ani împliniți în august - printre acei veteran ai baghetei foarte activi în agenda culturală. De-a lungul deceniilor carierei sale, dirijorul născut la Valencia a avut numeroase tangențe cu artiști români și cu stagiunile musicale de pe melagurile noastre. Conectat nu numai la "prezentul" evenimentelor artistice ci și la mijloacele actuale de comunicare și socializare, maestrul Asensio a răspuns cu multă amabilitate la solicitarea de a rememora câteva amintiri legate de România, cu prilejul transmisiunii directe a concertului extraordinar al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Spaniole în care dirijează trei lucrări intitulate "Don Quijote" (vineri 28 octombrie, ora 21, la Scena Europeană).
Imi amintesc foarte bine că am fost prima dată în România în 1968, când am dirijat întâia dată Filarmonica "George Enescu" din București. Am revenit apoi de multe ori, colaborând și cu Orchestra Națională Radio în mai multe ocazii: îmi amintesc și acum de "Sărbătoarea primăverii" de Stravinski realizată împreună cu acei muzicieni. Am fost deasemeni la Iași, la Cluj și în alte orașe ... A fost mereu o mare plăcere iar un moment deosebit pentru mine a fost în anul marcării Centenarului nașterii maestrului Sergiu Celibidache - care a fost profesorul meu timp de mai mulți ani : am fost prezent acolo și am fost invitat să susțin cursuri de măiestrie (Master Classes) pentru dirijori. De fapt cred că am fost în România măcar de 16 sau 17 ori și mă bucur foarte mult că în această seară, prin intermediul Radio România Muzical, publicul dumneavoastră va avea posibilitatea să asculte concertul pe care îl dirijez la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Spaniole din Madrid, un ansamblu căruia i-am fost Dirijor permanent și Director muzical timp de 21 de ani (în două perioade). Am fost invitat să conduc ansamblul cu ocazia acestui eveniment: un program special, consacrat lui Don Quijote, alcătuit din două lucrări semnate de doi compozitori spanioli pe care am avut plăcerea de a-i cunoaște personal (este vorba despre maestro Jesus Guridi și Maestro Oscar Espla) iar în partea a doua vom auzi Don Quixote de Richard Strauss, avându-l ca solist pe Maestrul Asier Polo - un mare violoncelist și un bun prieten al meu. Imi amintesc că atunci când el a cântat prima dată această lucrare eu am dirijat și îl chemasem pentru acel concert - tot unul transmis și prin Uniunea Europeană de Radio (cred că era deasemenea marcarea unei aniversări a lui Don Quijote). In orice caz, sunt fericit să am ocazia de a mă adresa ascultătorilor Radio-ului din România și prin intermediul cuvintelor și sper că îi va delecta concertul acestei seri.
Un astfel de program este desigur o experiență deosebită. Probabil că pentru dumneavoastră, ca spaniol, efigia lui Don Quijote are o semnificație aparte...
Știți desigur că în acest an am comemorat patru secole de la moartea lui Miguel de Cervantes, la o zi distanță de marcarea celor patru veacuri de la moartea lui Shakespeare... Doi scriitori faimoși în întreaga lume... Pentru noi, spaniolii, Don Quijote de la Mancha este cel mai bun, sau, în orice caz, cel mai binecunoscut roman pe care îl avem în literatura Spaniei. Faptul că un compozitor precum Richard Strauss a înțeles atât de bine caracteristicile personajului Don Quijote (care este o figură atât de specială, dificil de conturat în complexitatea sa) este evident: este una dintre cele mai bune compoziții, dintre cele mai reprezentative, care încearcă să ilustreze capitole din Don Quijote în fiecare dintre variațiuni. Este o capodoperă ! Iar în plan literar Don Quijote este cunoscut, este "povestit" în foarte multe limbi, este foarte popular... Vedeți, noi - spaniolii - suntem foarte mândri de Miguel de Cervantes, suntem mândri de Don Quijote !