Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal: 'Beethoven îmi este la fel de drag ca și Brahms'

Publicat: joi, 27 Octombrie 2016 , ora 11.14

Vineri 28 octombrie se încheie ediția cu numărul 50 a Festivalului Internațional "Toamna Muzicală Clujeană", cu un program oferit de Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii "Transilvania", sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, a cărui activitate la Cluj s-a materializat în numeroase succese ale acestui colectiv.


Este un concert cu totul deosebit, în cadrul festivalului acestui an, un concert în care sunteți protagonist și într-o ipostază mai aparte...

În sensul în care, sigur, particip la această ediție aniversară a Festivalului "Toamna muzicală" de la Cluj și - în același timp - închei festivalul.


...Și nu numai atât. Este și un concert dedicat dumneavoastră, la o aniversare!

Mai mult sau mai puțin, pentru că fiecare dintre concertele simfonice ale acestei ediții sunt dedicate evocării unuia dintre dirijorii care au însemnat ceva în istoria Filarmonicii din Cluj, respectiv lui Antonin Ciolan, Erich Bergel sau Emil Simon. Aniversarea mea vine ca un fel de adaos la omagierea acestor trei dirijori de marcă pe care istoria acestei filarmonici i-a avut. Este, așa cum spuneam, încheierea unui festival care a devenit destul de important, chiar foarte important în peisajul muzical al României.

Ați ales Brahms și Beethoven pentru acest afiș - două coordonate repertoriale care au reprezentat constante ale activității dumneavoastră pe scenă și, parțial, și în plan discografic.(Sub acest aspect, mă gândeam la seria de CD-uri dedicate creației brahmsiene...)

Desigur, Concertul al II-lea de Brahms pentru pian și orchestră, care este o adevărată simfonie cu pian, înlănțuit de Simfonia a IX-a de Beethoven cred că înseamnă un moment într-adevăr festiv. Desigur, pentru mine Brahms în general reprezintă unul dintre cele mai importante puncte ale preocupărilor mele muzicale și orice fel de reîntâlnire cu Brahms mă bucură enorm. Iar Beethoven… am dirijat în mai multe etape ale vieții mele. (Aș fi vrut să înregistrez și o integrală Beethoven dar nu s-a găsit momentul.) Da, am dirijat integrala simfoniilor de Beethoven la Tg. Mureș, la Iași, la Cluj și la București, așa încât pot spune că Beethoven îmi este la fel de drag ca și Brahms.

Interviu realizat de Anca Ioana Andriescu