Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Festivalul InnerSound, ediția a IV-a - interviu cu compozitoarea Sabina Ulubeanu
Eveniment viu, proaspăt, interdisciplinar și cu componente interactive, Festivalul InnerSound (28-30 septembrie 2016) devine de la an la an unul dintre reperele publicului (preponderent tânăr) și al artiștilor în căutare de noi modalități de exprimare. Despre ce va însemna această a IV-a ediție a Festivalului ne-a vorbit compozitoarea Sabina Ulubeanu, în calitate de director artistic:
Ne bucurăm foarte mult să putem organiza cea de-a IV-a ediție a Festivalului InnerSound. În acest an, pentru a sărbători această bucurie, venim cu patru zile în care cei din public pot vedea instalații multimedia la The Ark, pe toată durata festivalului, o explozie de sunet și imagine în cele mai inedite forme; concertele camerale încep astăzi, 28 septembrie, cu cel al Cvartetului Ad Libitum, care interpretează lucrări de Sebastian Androne, Joseph Haydn și Pascal Bentoiu. După care, Seara de film mut, cu muzică live. În acest an ne bucurăm foarte mult că putem onora toți compozitorii care au scris muzică pentru aceste filme. Filmele au fost alese de un juriu de specialitate, format din Andrei Ujică, Cătălin Cristuțiu și Claudiu Mitcu, iar premiul, Trofeul InnerSound, va fi acordat în ultima seară a festivalului, după vizionarea de la ora 18.30, la Sala Elvira Popescu.
În a treia zi a festivalului este un maraton al pianului - Pianul tratat clasic, cu Mihai Măniceanu, pianul preparat cu Gabi Sultana, o pianistă minunată din Malta și pianul îmbinat cu noile tehnologii - un recital al compozitorului și artistului multimedia Cătălin Crețu.
În ultima zi a festivalului - un recital inedit de acordeon, Acordeonul contemporan. Sub titulatura Touching Beats apoi vor concerta Project 128, un grup din Olanda de compozitori și instrumentiști formați în academiile de muzică europene, dar care îmbină ritmurile tehno cu elementele de muzică contemporană. Iar în final, DJ Lukatoyboy va oferi invitaților un fel de afterparty, dar cu o seară de muzică experimentală.
Ca noutate absolută, în acest an introducem și două workshopuri - un workshop Tactil Cinema, care are loc la Universitatea Națională de Muzică din București, unde participanții vor învăța să facă un film cu mâinile pe 16 mm și un workshop pentru copii, un proiect al Muzeului Național "George Enescu" în parteneriat cu InnerSound, unde copiii vor învăța despre cum să asculte și cum să folosească zgomotul și sunetul în viața de zi cu zi, dar și în mod creativ.
În principiu, acest festival are tema Touch; este o temă care pe noi ne-a inspirat foarte mult pentru că, în primul rând, vine de la atingerea instrumentului pe care cu toții am experimentat-o de când am fost mici, dar se referă și la tehnologia Touch, pe care toți o folosim în viața de zi cu zi, dar și la capacitatea artei de a atinge sufletele și de a reuși să demonstreze publicului că muzica și arta contemporană au această capacitate de a transforma și de a transfigura inimile și sufletele celor din audiență.