Arhivă : Interviuri Înapoi
Victoria Vassilenko - premiul I la competiția pianiștilor din cadrul Concursului Internațional 'Enescu'
Cum te simți în ipostaza de învingătoare a acestei competiții?
Încă nu reușesc să înțeleg cu adevărat ce s-a întâmplat... Sunt așa de emoționată și de fericită încât încă nu realizez cu adevărat că am câștigat Concursul "Enescu". Ceea ce pot spune cu certitudine este că acest premiu reprezintă începutul dezvoltării mele, este un pas uriaș pentru mine ca muzician dar și ca persoană și sunt foarte, foarte recunoscătoare juriului pentru aprecierea modului meu de a cânta și - dincolo de acest premiu - sper ca în viitor să cânt din ce în ce mai bine de fiecare data…
De ce Brahms în finală?
Brahms este - cred - unul dintre compozitorii cei mai dificili, alături de Beethoven și Bach și muzica lui m-a provocat mereu să mă descopăr pe mine însămi. A fost desigur o decizie importantă să aleg acest concert… Cred că cel mai interesant aspect al acestei partituri este legat de faptul că cere timp: îl cânți, apoi trebuie să îl lași puțin, este ca și cum ai face un aluat de pâine pe care trebuie să îl lași să crească și apoi poți continua… Mă atrage și mă provoacă mult mai mult o muzică mai dificilă decât una în care poți "înșela", "truca" mult mai ușor atunci când ești tânăr… Și, desigur, pentru că o simt foarte aproape de mine, de sufletul meu.
Se spune de multe ori că trebuie să fii mult mai matur pentru Brahms. Te simți deja la momentul abordării acestei creații?
Nu, sigur că nu, dar cred că este ceva valabil pentru toate lucrările mari și dificile de care te apropii când ești foarte tânăr și pe care, chiar și după ce le lași deoparte o perioadă, acumulând multe alte experiențe, le re-găsești cu adevărat în inima ta, în sufletul tău. De aceea eu consider că este benefic să ai în repertoriu acest concert de Brahms chiar de la o vărstă a tinereții. Haideți să vorbim peste 20, 30 de ani despre cum îl voi cânta atunci !!!
Ce alte concerte ai acum în repertoriu?
De fapt, în acest moment am mai multe lucrări solo și de muzică de cameră în repertoriul meu… La capitolul concerte am cântat opusuri de Bach, de Beethoven, de Mozart - destul de mult, Șostakovici iar acum mi-am planificat să studiez și Rahmaninov și Concertul nr.2 de Liszt. Aceștia ar fi pașii următori !
Am cântat prima data cu orchestra pe când aveam 13 ani - a fost Concertul nr.23 de Mozart și de atunci am avut multe ocazii de a reveni pe podiumul solsitic (nu știu exact câte dar cred că în jur de 20) Acest concert de Brahms l-am mai cântat o singură data, anul trecut…
Ți-ai continuat studiile în Spania, într-o altă atmosferă decât în țara ta…
Este ceea ce ni se oferă nouă - celor din generația tânără: lumea ne este cu adevărat deschisă, putem călători oriunde, putem intra în contact cu mari muzicieni, putem cânta înpreună sau lucra alături de ei… Cred că este foarte important să folosim această oportunitate pe care o avem ! Este și o provocare… Incerc să profit de aceste ocazii, să schimb locul în care trăiesc și studiez căci sunt acel gen de persoană care caută mereu o atmosferă nouă iar șansa de cunoaște altceva mi se pare foarte importantă.