Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru
Violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail pornesc într-un nou periplu național în cadrul celei de-a V-a ediții a Turneului 'Vioara lui Enescu'. În perioada 9 septembrie - 1 octombrie 2016 ei vor duce sunetul viorii Guarneri del Gesu, ce i-a aparținut lui George Enescu în satele și orașele României. Detalii despre această nouă ediție am aflat de la violonistul Gabriel Croitoru.
Domnule Gabriel Croitoru, din 9 septembrie începe o nouă ediție a Turneului Național "Vioara lui Enescu". Ce credeți că va fi special?
În primul rând locațiile vor fi diferite - în parte, nu în totalitate. Încercăm să facem auzit sunetul acestui minunat instrument în cât mai multe locuri, unde n-a pătruns până acum, așa cum și George Enescu făcea la momentul în care cânta în locurile unde credea că este nevoie de alinare prin intermediul viorii sale. Iată că și noi mergem pe aceeași idee și ne străduim să facem cunoscute atât vioara lui George Enescu, cât și genul nostru muzical acolo unde nu prea are șanse să pătrundă în alt fel.
Aveți lucrări noi în program? Pregătiți ceva deosebit?
Cu siguranță. Avem, ca de obicei, două programe diferite. Unul este pentru localitățile mai mici, acolo unde lumea nu este familiarizată cu genul nostru muzical și acolo sigur că vom cânta lucrări de cât mai mare popularitate, în așa fel încât să nu se sperie lumea de la început, la primul contact cu muzica clasică. Iar în ceea ce privește concertele din cele câteva orașe pe care le avem incluse în turneu, printre care și Sala Radio din București, acolo avem în prima parte două sonate - Sonata de Debussy și Sonata a II-a de Prokofiev -, urmate în partea a doua de Poemul de Chausson, Rapsodia Tzigane de Ravel.
În multe locuri am avut surpriza plăcută, nu peste tot, recunosc, dar în foarte multe locuri am avut surpriza plăcută că oamenii ne-au zis "Dom'le, nu vă cunoșteam. N-am avut niciodată contact cu genul dumneavoastră muzical, dar mai veniți pe la noi că ne-a plăcut foarte tare." La un moment dat, un preot îmi aduc aminte că mi-a zis că suntem ca Arhanghelii Mihai și Gavriil pentru satul lor. Sigur că e îmbucurător faptul că lumea percepe pozitiv acest gen muzical și avem tot felul de amintiri plăcute - copii care vin de la câteva sate distanță, cu căruțele, ca să asculte vioara… deci sunt tot felul de lucruri inedite. Am cântat în Insula Mare a Brăilei, prin toate colțurile României și încă n-am terminat, că sunt destule locuri unde s-au renovat căminele culturale, oamenii sunt dornici de activități culturale și încercăm prin puterile noastre să ne facem auzită vocea.