Arhivă : Interviuri Înapoi

Cvartetul Solartis - participare la cursurile Academiei Internaționale de Vară patronate de Universitatea de Muzică din Viena

Publicat: miercuri, 31 August 2016 , ora 16.10

Zece cvartete de coarde din toată lumea, timp de două săptămâni, cursuri intensive la Viena, în cadrul Academiei Internaționale de Vară patronate de Universitatea de Muzică din Viena. Între formațiile alese, și Cvartetul de coarde Solartis din România. Stăm de vorbă cu domnul Andrei Nițescu - violoncelist, membru în Cvartetul Solartis, rugându-l să ne descrie ce înseamnă participarea la aceste cursuri și care sunt beneficiile până la urmă. De ce mergeți acolo?

Este un curs foarte intens, în primul rând, e un curs ce durează două săptămâni… două săptămâni care sunt împărțite în două perioade distincte, fiecare perioadă având o garnitură de profesori care vin să predea aici. Printre ei îi putem număra pe Hatto Beyerle din Cvartetul Alban Berg, Johannes Meissl din Cvartetul Artis, Petr Prause și Jan Talich din Cvartetul Talich, Anita Mitterer din Cvartetul Mosaiques, Josef Kluson din Cvartetul Prazak, deci numai oameni de vază.


Somități…

Da, într-adevăr. Este un curs foarte intens în primul rând - ne trezim dimineață la 8.00 și lucrul se termină undeva pe la 10.00 seara. Avem ore de cvartet, avem ore de Alexander Technique…


Ce înseamnă Alexander Technique?

Alexander Technique este medicina corpului încântat, într-un limbaj mai puțin oficial. Este grija față de sănătatea corpului atunci când cânți, lucru care la noi nu se predă și ne bucurăm să-l putem gusta aici…

O varietate de profesori, multe idei, foarte multe dintre ele - diferite, dar cu același substrat până la urmă, multă informație care trebuie procesată și înmagazinată în două săptămâni și aplicată apoi acasă în foarte multe ore de studiu. Atmosfera este frumoasă…


Dumneavoastră, cei din Solartis, cu cine ați lucrat concret? Cu toți cei amintiți sau au fost anumiți profesori?

Toți cei pe care i-am amintit au fost profesorii care s-au ocupat nu doar de noi, ci de toate cvartetele de aici. Cu toții avem același program, alternăm de la un profesor la celălalt ca toată lumea să aibă timp și oportunitate să lucreze cu toți. Deci, e o chestie ciclică.


Am înțeles că la final vor fi și recitaluri ale participanților.

Da, ele deja au început. Pe lângă cele zece cvartete mai sunt și alte formații de muzică de cameră, mai există și triouri și duouri și o grămadă de alte combinații de instrumente. Concertele au început de săptămâna trecută. Ele au fost împărțite pe săptămâni de muncă, deci jumătate din cursanți au cântat în săptămâna ce tocmai s-a încheiat. Cealaltă jumătate, în care ne vom număra și noi, va cânta săptămâna viitoare.

Am avut ieri un concert non-clasic. A fost un curs care a fost ținut aici de către Hyung-ki Joo, cel din duoul faimos Igudesman&Joo, un curs despre creativitate și dânsul ne-a invitat să-l acompaniem la concert la ultima piesă și a fost un succes total; ne-am bucurat enorm de un public foarte cald și de o experiență inedită pe care acasă nu am avut-o. Deci sunt multe concerte, vor fi concerte și cu profesorii, concerte ale celorlalte grupe - cursul fiind împărțit în mai multe locații. Noi, cei de la muzică de cameră suntem într-un resort montan, undeva la foarte mare altitudine; cei de la instrument solo sunt undeva mai jos, în alt oraș, suntem împărțiți peste tot și ne mixăm tot timpul.


Mai există ceva perspective legate de aceste cursuri? Ce porți vă deschid?

Aceste cursuri, având implicate în ele asemenea somități muzicale în materie de cvartet, ele deschid mai departe numeroase uși. Directorul acestui curs este Johannes Meissl - vioara a II-a din Cvartetul Artis, cel care este implicat foarte activ și în ECMA - European Chamber Music Academy. Deci, participarea noastră la curs atrage după sine, în urma unei prestații bune, și apartenența la aceste genuri de academii de vară, de asocieri, de asociații, de tot felul de lucruri care se pot dezvolta de aici și care bineînțeles că pentru cariera unui cvartet sunt enorm de importante.


Urmărim și noi ce se va întâmpla în continuare și bineînțeles că vă ținem pumnii, așteptăm noi vești și spor în continuare la cursuri!

Vă mulțumim frumos, avem nevoie. Acum începem o nouă săptămână plină de activitate, așa că o să ne bucurăm de acest sprijin al dumneavoastră.

Interviu realizat de Ștefan Costache