Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. A început prima ediție a Festivalului Internațional ‚Lugoj Clasic’ – Interviu cu inițiatoarea proiectului, mezzosoprana Aura Twarowska

Publicat: miercuri, 3 August 2016 , ora 11.34

Festivalul „Lugoj Clasic” se desfășoară în perioada 30 iulie-13 august 2016 și propune publicului o serie de concerte, spectacole de teatru sau poezie, o expoziție de fotografie, o lansare de carte, proiecții de film și vernisaje. Printre locurile de desfășurare a evenimentelor se numără Teatrul Național "Traian Grozăvescu", Casa Bredicenilor - care se va deschide cu ocazia Festivalului și Cinematograful "Bela Lugosi". Mai multe informații am aflat de la inițiatoarea festivalului și, totodată, președinta asociației organizatoare („Enthousiasmos”), mezzosoprana Aura Twarowska.


Cum a luat naștere inițiativa proiectului și care sunt obiectivele pe care și le propune?

Eu sunt lugojeancă, formată muzical la școala din Lugoj, și am considerat că este de datoria mea să organizez acest festival pentru orașul meu natal. Chiar dacă de nouă ani sunt solistă la Opera din Viena am continuat să-mi petrec verile, vacanțele la Lugoj și am simțit că orașul meu are nevoie de viață culturală. Continuitatea muzicală pentru tineri este întreruptă, iar prin acest festival îmi doresc să atrag tinerii spre muzica clasică, spre artă, spre participarea la evenimente mondene și culturale.


Care sunt principalele evenimente și nume care figurează în programul festivalului pentru zilele următoare?

Joi, în data de 4 august, o expoziție și un vernisaj de fotografie. Apoi, în data de 6, la Sinagoga Neologă din Lugoj, înregistrări cu o lectură de psalmi a actriței Maia Morgenstern, interpretări ale mezzosopranei Aura Twarowska, acompaniată la orgă de doamna Silviana Cârtu. În data de 8, Teatrul Evreiesc de Stat va fi prezent cu piesa „În vizită la dl Green”; urmează, în data de 9, o lansare de carte a omului de televiziune Vasile Bogdan – „Lugojul în nesfârșirea clipei”, urmată de o proiecție de film. În data de 10, o seară de muzică sacră, la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din localitate, unde va fi prezent corul „Ion Vidu”, dirijat de Lucian Onița. Am ajuns la data de 11, când, în Colțul de Cultură al clubului „English Pub” din Lugoj, va avea loc un vernisaj de pictură, intitulat „Maeștrii”. În data de 13 august, festivalul se va închide cu o seară de muzică - „Classic meets Jazz meets Folk”. Îi va avea ca protagoniști pe doi prieteni artiști de-ai mei din Viena, Andreea Chira la nai și Adrian Gașpar la pian.

Interviu realizat de Ana Diaconu