Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Academia Sighișoara a ajuns la a XXIII-a ediție
În perioada 1-14 august va avea loc cea de-a XXIII-a ediție a Academiei Sighișoara, un festival internațional pentru tineri muzicieni, organizat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Cultura Viva din Berna, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Ediția de anul acesta propune un program complex axat pe coordonatele colaborării dintre muzicienii tineri și profesorii cu experiență pe toate scenele lumii. Astfel, studenții s-au putut înscrie la cursuri de măiestrie susținute de 21 profesori din Elveția, Spania, Austria și România, acoperind nu mai puțin de 10 discipline. Despre Academia Sighișoara ne-a oferit detalii Alexandru Gavrilovici, directorul festivalului.
Începând cu 1 august, propuneți o nouă
ediție a Academiei Sighișoara. Câți muzicieni sunt înscriși anul acesta?
Avem 65 de înscriși. Sunt studenții Academiei care vin din toată lumea; anul acesta din 9 țări, din 3 continente și, un lucru îmbucurător, în primele cinci zile de la lansarea înscrierii toate locurle au fost ocupate. Academia Sighișoara începe la 1 august, întotdeauna, deoarece 1 august este Ziua Națională a Elveției, iar acest proiect a fost inițiat de Elveția, de elvețieni, susținut de elvețieni și sperăm că în continuare vom merge altele.
Academia Sighișoara înseamnă și o serie
de recitaluri și concerte. Unde vor avea loc acestea și care sunt muzicienii
care vor evolua?
În Sighișoara se cântă în principal în Sala Primăriei care a primit un pian de concert din partea Asociației „Cultura Viva” pe care o reprezint, din Berna. Locațiile sunt Sala Primăriei, Biserica Mănăstirii, precum și Sinagoga din Sighișoara. Profesorii, în număr de 21, vor preda și vor susține concerte, care sunt zilnice, în fiecare seară și sunt și artiști invitați care lucrează împreună cu noi. Avem și ansambluri mixte între profesori și studenți care au confirmat în ultimii ani și atunci sunt ansambluri mixte, precum Ansamblul Archita. Este un ansamblu de corzi, care este format din profesorii academiei și studenți.
Putem vorbi de un anume program al
festivalului?
Avem un foarte important punct de greutate anul acesta și anume, după un motto care se cheamă Enescu în Europa , vrem să îl prezentămpe marele maestru în revenirea dânsului prin multiplele etape pe care le-a avut înainte de a devenit maestru universal. Noi încercăm deci să recreăm etapele lui George Enescu, întâi la Viena, copil de 11 ani, după aceea Paris, după aceea Enescu și românii, după aceea Enescu și marii clasici, care au fost întotdeauna punctele dânsului de referință. George Enescu va fi numai în eșantion. Fiecare concert va fi pus ca un diamant în jurul unor perle. Aceste perle fiind colegii de studii la Viena sau la Paris sau în România, precum și profesorii. De exemplu, Faure sau Brahms, pe care l-a cunoscut personal la Viena, Ravel, bineînțeles, care a fost un coleg direct, Florent Schmitt, un amic și bineînțeles, Arthur Hoenegger, care va fi cântat la 1 august, de Ziua Națională a Elveției.
Onorat public , noi la Sighișoara prezentăm aceste concerte, ale maeștrilor veniți de pretutindeni, în minunata Sală Barocă a Primăriei Sighișoara, care ne sprijină, primind manifestările muzicale și intrarea este gratuită. Poate este și acesta un element care trebuie pomenit.