Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Andrei Ioniță în Festivalul Schleswig-Holstein

Publicat: miercuri, 20 Iulie 2016 , ora 14.11

Tânărul violoncelist Andrei Ioniță, câștigătorul Concursului Ceaikovski de anul trecut, va cânta în 20, 21 și 22 iulie în cadrul prestigiosului Festival de Muzică Schleswig-Holstein, ca membru al unui trio din care mai fac parte alți doi violonceliști: Chiara Enderle și profesorul său de la Universitatea de Arte din Berlin, Jens Peter Maintz. Artiștii vor interpreta opusuri de Couperin, Haydn, Beethoven și alții. Detalii am aflat de la Andrei Ioniță.


Începe astăzi o serie de recitaluri pe care le susții în Festivalul Schleswig Holstein alături de Jens Peter Maintz și Chiara Enderle. Cum este pentru tine să colaborezi pe scenă cu profesorul tău, pe de-o parte, iar pe de altă parte cu alți doi violonceliști?

Pot spune că este o onoare și o plăcere reciprocă - probabil și pentru profesorul nostru, Jens Peter Maintz, este o bucurie să cânte cu doi dintre studenții lui care să zicem că s-au bucurat de un oarecare succes în ultimii ani. Programul este absolut minunat. Este un program de vară, dar, în același timp, foarte solicitant, foarte virtuoz, cu diferite aranjamente care necesită totuși un oarecare timp de pregătire, dar ne bucurăm de momentele pe care le vom petrece împreună. Este pentru prima oară când colaborez cu Jens Peter Maintz pe scenă, nu știu dacă este neapărat o premieră la Festivalul Schleswig Holstein această formulă instrumentală, dar eu, personal, nu am mai cântat în trei. Este o formulă puțin mai complicată, parcă simți că lipsește cea de-a patra voce, dar aceste aranjamente sunt absolut minunate și cred că ne vom bucura de fiecare moment de pe scenă.


Ce rol a avut Jens Peter Maintz în parcursul tău și în pregătirea pentru concursul de anul trecut?

De când m-am mutat la Berlin pot spune că am căpătat o oarecare siguranță de sine, atât în abordarea pieselor pe care le învățam cât și în abordarea unui concert până la urmă și a prezenței de scenă. Așa cum povesteam în interviurile anterioare, la concurs eram cumva pe două planuri, atât cu doamna Ani-Marie Paladi cât și cu dumnealui, am primit sfaturi din partea amândurora și m-au susținut în cel mai frumos mod cu puțință. Așa că mă bucur foarte mult să și cânt anul acesta cu Jens Peter Maintz.


Ce repertoriu ai în vedere în momentul actual? Se conturează o anume preferință pentru tine?

Se conturează preferința organizatorilor de a cânta Variațiunile Rococo de cât mai multe ori cu putință…(râde) În perioada aceasta chiar a trebuit să cânt repertoriul care a fost prezent și în programul Concursului Ceaikovski, pentru că oamenii m-au ascultat cu lucrările respective. Vara aceasta am schimbat puțin repertoriul, am fost mai mult axat pe program francez de recital, va trebui să învăț și Simfonia concertantă de Prokofiev, pe care o voi cânta cu Mihail Plentiov în Tokyo. Mă așteaptă diferite provocări.


Aș vrea să știu mai multe despre Tokyo și despre ce apare în perioada următoare în agenda ta.

Imediat după concurs am primit invitația din partea lui Mihail Pletniov. Se pare că am fost concurentul lui preferat din toate categoriile. Dumnealui va dirija Orchestra Filarmonicii din Tokyo și acolo voi avea două concerte în luna februarie a anului viitor. Mai urmează și un turneu în Japonia, în luna octombrie, de recitaluri, alături de pianista mea, Naoko Sonoda… diferite recitaluri, dar și alte concerte cu orchestra, printe ele se numără apariția cu Orchestra MDR Leipzig. Iar peste un an va fi următorul concert în țară, în Festivalul "George Enescu".

Interviu realizat de Andreea Chiselev