Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Constantin Tufan Stan despre Ziua George Enescu în cadrul Festivalului Ion Vidu de la Lugoj
Municipiul Lugoj găzduiește, în perioada 8-10 iulie 2016, cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Coral Internațional "Ion Vidu". Astăzi, 8 iulie, în prima zi a festivalului, are loc și cea de-a treia ediție a "Zilei George Enescu", manifestare sub egida căreia sunt programate un colocviu, o expoziție documentară și lansarea cărții ,,George Enescu. Consonanțe bănățene" de Constantin Tufan Stan, precum și un concert - medalion George Enescu. Detalii aflați dintr-un interviu cu muzicologul Constantin Tufan Stan:
Prin activitatea dumneavoastră bogată, efervescentă, aduceți în atenția cititorilor și a publicului aspecte ce țin de istoria muzicală a orașului Lugoj în special și a împrejurimilor. Vineri, 8 iulie, organizați în prima zi de desfășurare a Concursului Internațional Coral "Ion Vidu" "Ziua George Enescu", în cadrul căreia vă veți lansa și un volum. Ce cuprinde acesta?
Cartea cuprinde patru mari capitole. În prima parte mă ocup de prezența lui George Enescu la Lugoj - o preocupare mai veche, un studiu demarat în urmă cu un deceniu. Lugojul a avut onoarea să fie gazda lui Enescu între 1912 - primul concert în Banat - și 1943 - ultima prezență concertistică a lui George Enescu la Lugoj și în Banat. Am consultat presa de epocă, documente, memorii, literatura de specialitate și am reușit să încropesc un studiu amplu care reflectă interferența lui George Enescu cu spațiul cultural bănățean, cu cel lugojan. În partea a doua a cărții am un capitol dedicat prezenței lui George Enescu la Timișoara. La Timișoara, George Enescu a cântat pentru întâia oară în 23 și 24 mai 1921, deci după Marea Unire. În partea a treia a cărții mele, într-o addendă amplă, am introdus studii, articole publicate în presa de specialitate - Actualitatea muzicală, presa locală, regională - evident despre Enescu și câteva studii prezentate la ultimele ediții ale Simpozionului de muzicologie "George Enescu" din capitală. Și, în final, un amplu excurs imagologic - poze de epocă, documente, autografe identificate de mine în instituțiile pe care George Enescu le-a vizitat cu prilejul peregrinărilor sale la Timișoara, Lugoj, Caransebeș și Oravița.
Ziua George Enescu propune publicului nu doar lansarea acestei cărți, ci și un colocviu, o expoziție documentară și un recital. Cum ați structurat aceste momente?
În preludiul medalionului George Enescu la care vor lua parte tineri interpreți de la cele două licee bucureștene, de la Liceul de artă din Timișoara și de la Școala de muzică "Filaret Barbu" din Lugoj voi organiza o mică expoziție documentară cu extrase din presa de epocă, fotografii - unele inedite, puțin cunoscute, identificate aici, la Lugoj -, extrase din presa de limbă română, germană, maghiară - foarte bogată în perioada interbelică. Apoi vom avea o discuție liberă despre George Enescu în Banat, având oaspeți distinși de la Academia de muzică din Cluj - doamna decan Elena Chircev, de la Facultatea de muzică din Timișoara - profesorul Ioan Fernbach, dumneavoastră (n.n. Monica Isăcescu) de la București și alți invitați. Împreună vom încerca să conturăm o imagine a lui George Enescu pe plai mioritic bănățean - așa cum am numit eu incursiunile lui Enescu în spațiul bănățean între 1912 și 1943.