Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Țintea Muzicală - festival dedicat în 2016 muzicii spaniole

Publicat: joi, 30 Iunie 2016 , ora 12.04
Festivalul Țintea Muzicală, în colaborare cu Forumul Cultural Austriac și cu Universitatea Națională de Muzică București, propune începând de vineri, 1 iulie 2016, patru concerte susținute la București, Băicoi și Ploiești. Programele manifestărilor vor îmbina muzica spaniolă cu lucrări contemporane de inspirație iberică. Despre Țintea Muzicală 2016 ne-a vorbit Adina Dumitrescu, director artistic al Festivalului.


Țintea Muzicală, anul acesta, în perioada 1-5 iulie cu patru concerte, în care muzicieni din România și Austria vor interpreta muzică spaniolă. Cum a început aceastră colaborare înainte de toate, între muzicienii prezenți pe scenă și de ce acest program?

Acum un an i-am cunoscut pe Sonja Leipold si Christoph Hofer - Duo Ovocutters. Sonja cântă la clavecin, Christoph cântă la acordeon și ne-a plăcut foarte mult combinația, ne-am gândit că ar fi bine să-i invităm la Țintea Muzicală. Ei cântă și muzică clasică și muzică contemporană. Acordeonul nu este foarte prezent în România, în muzica clasică, și ne-am gândit că e un punct bun. Analizând împreună repertoriul lor și pentru că de mult vrem să invităm și o chitară sau poate chiar mai multe am zis "iată ce bine s-ar potrivit cu muzica spaniolă". Ei aveau deja în repertoriu multă muzică spaniolă. Pentru voce știm foarte bine că repertoriul este vast, plecând de la Siete canciones ale lui De Falla, până la Mon Salvage, Obrador ș.a.m.d. Deci, așa am ajuns la Spania.


Primele două concerte au loc în capitală, mai exact la Universitatea Națională de Muzică din București. Ce urmează după aceste două concerte? Unde va ajunge festivalul?

Primele două concerte la București, ca și anul trecut, de trei ani avem un parteneriat foarte bun cu UNMB. Continuăm la Băicoi, acolo unde s-a născut festivalul. Țintea era un sat din comuna Băicoi; acum Băicoiul e oraș, Țintea e doar un cartier. Deci ne ducem la Băicoi duminică și marți încheiem cu un concert la Biserica Romano-Catolică din Ploiești. Ca în fiecare an avem un workshop, în care invitații își prezintă lucrările contemporane, pe care le cântă în primă audiție. Respectiv Laura Manolache, Oamgiu lui Manuel De Falla, o lucrare de-a mea A tre pentru un trio de claviaturi - pian, clavecin și acordeon, o lucrare a Danei Cristina Probst, Allegria, pentru dou - clavecin și acordeon și doi compozitori din Austria cu lucrări pentru duo. Eu zic că fiecare ediție a festivalului nostru aduce ceva nou și ceva frumos. Anul acesta sunteți invitați nu numai să ascultați muzică, ci și muzica într-un context pe care regizoarea Dorothea Neagu ni l-a creat. Este un context foarte spaniol, poate cel mai spaniol din tot ceea ce vom vedea în ediția a VIII-a a Țintei Muzicale.


Interviu realizat de Lucian Haralambie