Arhivă : Interviuri Înapoi

Ziua Internațională a Copilului sărbătorită prin muzică la Radio România Muzical

Publicat: miercuri, 1 Iunie 2016 , ora 11.13

Astăzi este Ziua Internațională a Copilului. Le urez la mulți ani celor mai mici dintre ascultătorii Radio România Muzical!

Ziua de 1 iunie a fost un pretext pentru a lărgi paleta activităților propuse de Radio România Muzical sub emblema Ascultă 5 minute de muzică clasică, un proiect care, așa cum știți, se desfășoară și în școlile din România. Este al doilea an când copiii din școlile românești ascultă muzică clasică la școală grație parteneriatului încheiat între Radio România și Ministerul Educației și Cercetării Științifice. Până acum, copiii au avut la dispoziție audiția unor celebre lucrări muzicale, însoțite de explicații, și un concurs săptămânal. Astăzi se desfășoară Concursul național Ascultă 5 minute de muzică clasică, cu o secțiune de audiții muzicale, pentru elevii de gimnaziu din școlile de cultură generală.

Practic, între orele 13.10 și 13.30, la Radio România Muzical difuzăm o emisiune în care vor putea fi ascultate fragmente din 5 lucrări muzicale alese dintr-o listă de 20 care a constituit bibliografia concursului. Pe un formular care va fi afișat în prima pagină a site-ului romaniamuzical.ro, între orele 12.30-15.00, elevii trebuie să bifeze răspunsurile corecte. Tot astăzi, la ora 17.15, vom anunța cei trei câștigători care vor fi aleși prin tragere la sorți dintre cei care au răspuns corect la toate întrebările. Premiile constau în tabere oferite de Himalaya Adventure pe parcursul vacanței de vară 2016.

Tot astăzi inaugurăm și galeria online a desenelor pe care ni le-au trimis copiii claselor primare, participanți la a doua secțiune a concursului Ascultă 5 minute de muzică clasică, respectiv cea de desene inspirate de muzică. Pe site-ul proiectului, de la romaniamuzical.ro, veți găsi o galerie cu aproape 200 de desene trimise de elevi din toată țara; oricine poate acorda note acestor desene, cea mai mare notă fiind 5. Votul se realizează până în 12 iunie inclusiv, urmând ca în 13 iunie să stabilim clasamentul final. Primele trei desene în ordinea din clasament vor fi premiate, de asemenea, cu tabere oferite de Himalaya Adventure. Chiar vă rog să pășiți în această galerie - veți fi surprinși de inventivitatea, talentul și măiestria acestor copii din clasele primare.

Și pentru că este Ziua Internațională a Copilului, la Radio România Muzical sărbătorim prin muzică. Astăzi, de la ora 13.30, o emisiune de jumătate de oră este dedicată Corurilor de copii, iar de la ora 19.00, ascultați în direct concertul Corului de copii și al Orchestrei de Cameră Radio, a cărui primă parte este transmisă în direct și la Uniunea Europeană de Radio. Iar pe tot parcursul zilei, colegii mei de la Radio România Cultural au pregătit radioul de o zi Cultural junior, disponibil și pe site-ul radioromaniamuzical.ro.

Și cum ne apropiem de finalul anului școlar, e timpul bilanțurilor. Săptămânal, la concursul din cadrul proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică au răspuns corect aproximativ 1500 de copii, din care 10 au fost premiați cu CD-uri oferite de Universal Music România. Însă, dincolo de aceasta, cu mult mai mulți copii - anul trecut au fost 120.000, anul acesta urmează să aflăm câți în următoarea lună - au ascultat muzică clasică la școală grație unui proiect care sper să pregătească publicul românesc de mâine al muzicii clasice.

Cristina Comandașu