Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Limite… și dincolo de ele' - tema SIMN 2016

Publicat: joi, 19 Mai 2016 , ora 12.54
Duminică, 22 mai 2016, va avea loc primul concert din cadrul celei de-a XXVI-a ediții a "Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi", festival care anul acesta se desfășoară după un concept central intitulat "Limite… și dincolo de ele". Acesta a fost definit de Dan Dediu, directorul artistic SIMN 2016, în cadrul rubricii "Interviul Zilei":


M-am gândit că un festival de muzică contemporană consacrat cum este cel intitulat "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi", care a fost fondat de către academicianul Ștefan Niculescu în 1991 cu ajutorul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și a Ministerului Culturii și a altor parteneri media și a unui coorganizator foarte important care se numește Radio România… deci, m-am gândit că acest festival - după, iată, 25 de ani, aflându-se la a 26-a ediție - trebuie să își capete un format contemporan, ancorat în societatea noastră și în secolul al XXI-lea. Și atunci am găsit acest concept central, al limitelor și dincolo de ele, pentru că de fapt asta face muzica contemporană - încearcă să depășească anumite limite, care sunt ale istoriei, ale naturii, ale sinelui chiar și bineînțeles și ale culturii. Și-atunci mi-a venit ideea să organizez festivalul pe patru direcții tematice, cărora le-am asignat un nume celebru. Avem teme și cicluri de concerte care se desfășoară sub egida câte unui nume celebru. Primul este "Ulise - Dincolo de limitele istoriei", al doilea este "Gulliver - Dincolo de limitele culturii", al treilea este "Nirvana - Dincolo de limitele sinelui" și, nu în ultimul rând, "Matrix - Dincolo de limitele naturii", deci prelungirea electronică, prelungirile de orice fel, experimentale. Am explicat aceste lucruri în caietul festivalului și pe site-ul festivalului; cine vrea să știe mai mult poate accesa pagina simn2016 pe Facebook sau pe site-ul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.


Duminică, 22 mai, va avea loc primul concert. Ce propuneți în prima zi de festival?

Este un concert foarte important, susținut de trei mari interpreți ai muzicii contemporane - flautistul Matthias Ziegler, harpista Xenia Schindler și violistul Marius Ungureanu. Toți trei - mari promotori ai muzicii contemporane și, iată, este și un trio mai neortodox, pentru că avem flaut, harpă și violă care vor susține o piesă a maestrului japonez Toru Takemitsu, o piesă de un compozitor elvețian - Alfred Zimmerlin și o piesă pe care le-am dedicat-o acum multă vreme și care nu s-a cântat niciodată în România, trioul meu op.87. Este un demaraj, aș spune eu, în trombă al festivalului, care apoi se va desfășura și pe alte coordonate. Vom avea și concerte simfonice, vom avea și o operă, vom avea conferințe susținute de muzicologi reputați americani pe care i-am adus împreună cu Colegiul Noua Europă din București - Institutul de Studii Avansate. Apoi, vom avea un simpozion dedicat memoriei a trei mari muzicieni care au servit muzica contemporană - compozitorul Anatol Vieru, dirijorul și profesorul Dorel Pașcu și muzicoloaga și etnomuzicoloaga Cristina Rădulescu-Pașcu. Vom avea, de asemenea, cele două orchestre ale Radioului, Corul Radio, într-o reluare după 30 de ani a unei capodopere din muzica românească, și anume Simfonia a V-a de Anatol Vieru pe versuri de Mihai Eminescu. Avem și un concert coral - Corul Madrigal la Ateneu. Avem și Filarmonica "George Enescu", care susține în stagiune un program interesant în care se remarcă și Simfonia a III-a de Enescu. Și foarte multe prime audiții.

Vă invit să urmăriți o aventură sonoră, o aventură demnă de secolul XXI! Este o muzică foarte interesantă, o muzică pe care o veți gusta, în interpretarea unor artiști deosebiți din țară și din străinătate. "Limite… și dincolo de ele" - vă invit cu mare plăcere la Festivalul "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi", ediția a 26-a!

Interviu realizat de Lucian Haralambie