Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Declarația violoncelistului Adrian Mantu - membru al Cvartetului 'ConTempo'
Cvartetul de coarde ConTempo concertează joi, 21 aprilie 2016, pe scena de la Wigmore Hall cu ocazia celebrării a "100 de ani de cultură irlandeză în Marea Britanie". Concertul este transmis în direct la Radio România Muzical, în cadrul emisiunii "Scena europeană", de la ora 21.30.
«Irlanda este casa noastră acum, România este a doua, dar a treia casă este Londra, acolo unde am fost cvartet în rezidență, la Academia Regală, timp de trei ani, și unde am cunoscut succesul, unde am câștigat un premiu la London String Quartet Competition, precum și Pemiul publicului, unde am primit și Wigmore Award și unde am concertat de mai multe ori în celebra Wigmore Hall. De treisprezece ani noi suntem "Cvartet în rezidență" pe coasta de vest a Irlandei, în Galway, iar începând de anul trecut am devenit Cvartet de stat al Radioteleviziunii Irlandeze. De fapt, acest este și motivul pentru care ne aflăm în Wigmore Hall, Republica Irlanda celebrând o sută de ani de la începutul Revoluției …"The Rise"- cum o numesc ei - care a avut loc în aprilie 1916, deci exact acum o sută de ani. Acesta este un eveniment care a marcat statul irlandez (irlandezii erau parte a Imperiului Britanic la timpul respectiv). Mai mult decât atât, peste 200.000 de irlandezi luptau în acel moment alături de Imperiul britanic împotriva germanilor, în primul război mondial. Cu toate acestea, un grup de poeți, și la propriu și la figurat, își doreau foarte mult independența față de Imperiul britanic și au făcut o revoluție în care cei mai mulți dintre ei au fost uciși și, deși majoritatea populației irlandeze nu-și dorea să se despartă de Imperiul britanic, a redescoperit simțămintele irlandeze naționaliste și astfel s-a reușit ca numai după câțiva ani Republica Irlanda să ia ființă, independentă față de Imperiul britanic. Acum, prin acest concert, Radioteleviziunea irlandeză și Wigmore Hall doresc să celebreze o sută de ani de relații britanico-irlandeze, care acum sunt foarte bune - foarte mulți artiști irlandezi au concertat în Wigmore Hall între timp -, iar directorul general al Wigmore Hall este un irlandez, din Limerich.
Suntem extraordinar de mândri că participăm la acest eveniment și că reprezentăm Irlanda alături de artiști celebri, ca Ann Muray, Tara Erraught, Alish Tynan, Robin Tritschler, Gavan Ring sau Lucy Wakeford, ca pianistul Finghin Collins sau clarinetistul Michael Collins, și, de asemenea, suntem foarte fericiți că Wigmore Hall și postul de televiziune irlandez au comandat o lucrare din partea celebrului compozitor Gerald Barry, o lucrare pe care noi o vom interpreta în primă audiție, la Wigmore Hall. Ne face o deosebită plăcere, mai ales știind că va fi auzită în 14 țări europene prin EBU și că această piesă va putea fi ascultată și în România, prin intermediul dumneavoastră.»