Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Corul de Copii Radio în concert de muzică barocă la Sala Radio

Publicat: joi, 14 Aprilie 2016 , ora 13.04
Corul de Copii Radio, ansamblul Radio România care a aniversat în anul 2015 nu mai puțin de 70 de ani de activitate, vă invită sâmbătă, 16 aprilie 2016, de la ora 19:00, în așteptarea sărbătorii Paștelui, la un concert de muzică barocă sacră. Ansamblul va fi condus de Voicu Popescu, cel care a formulat și invitația la acest concert.


Propuneți publicului de la Sala Radio un concert de muzică barocă în așteptarea sărbătorii Paștelui. Ce vor asculta cei din Studioul "Mihail Jora"?

Ne-am gândit la un program care să contureze atmosfera sărbătorilor pascale. E drept, suntem pe un teritoriu străin, suntem în epoca barocului, și poate că această combinație între ceea ce înseamnă barocul pe de-o parte, ca gen muzical, și atmosfera de sărbătoare pascală va atrage într-un mod particular publicul. Este vorba de o succesiune de piese cere vin din zona franceză, germană și italiană, cu accent pe două lucrări care sunt strict de dedicație pascală; e vorba de "O sacrum convivium" a lui Jean Baptiste Lallouette și "Stabat Mater" de Pergolesi, înbrățișate de alte trei lucrări foarte cunoscute - un celebru coral al lui Johann Sebastian Bach, "Jesus bleibet meine Freude", și acel celebru Adaggio al lui Tomasso Albinoni, într-un aranjament care aparține italanului Giazotto și adaptată de către pianista noastră, Magdalena Faur. În final, va fi o lucrare spectaculoasă a lui Baldassare Galuppi - "Dixit Dominus", o lucrare plină de tonus și care întotdeauna atrage în mod particular publicul.

La acest repertoriu nu se putea fără un ajutor extern formației, dar nu foarte străin nouă, pentru că cele două soliste de la "Stabat Mater" - Florina Ilie și Andreea Iftimescu - sunt "absolvente" ale Corului de Copii Radio, ele construindu-și acum o carieră internațională. Ne bucură enorm faptul că putem să colaborăm cu ele la această prețioasă lucrare. De asemenea, mai avem ajutorul celor de la Collegio Stravagante, conduși de violonistul Mihail Ghiga și organista Simona Săndulescu.

Mi-aș dori să fie cât mai mult public la acest eveniment pentru că am considerat, pentru membrii corului nostru, că după parcurgerea unor repertorii cu arii stilistice foarte diferite cu au fost "Lumea lui Walt Disney", "Cântecele pionierești" sau, așa cum s-a întâmplat în anul aniversar 70 al corului, când am parcurs piese din întreg repertoriul de 7 decenii al formației, această nouă abordare a unui repertoriu exclusiv baroc, poate să fie una de maxim interes și, pe de-o parte, o provocare pentru noi, ca formație. Iar, pe de altă parte, este de asemenea o invitație unică pe care o putem adresa publicului nostru, obișnuit cu repertorii și cu arii stilistice foarte diferite. De data aceasta, să spunem că ne întoarcem la marea muzică și că formația își va putea etala din plin capacitățile artistice.

Copiii au muncit cu foarte mult entuziasm la acest proiect, muzica e frumoasă, sună bine și cred că în Sala Radio va fi o atmosferă de excepție sâmbătă seară!

Declarație preluată de Lucian Haralambie