Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Răzvan Stoica - concert pentru Roșia Montană
Luni, 18 aprilie 2016, vei susține la Ateneul Român, alături de sora ta, pianista Andreea Stoica, un concert caritabil. Ce anume te-a determinat să te implici în această cauză, includerea Roșiei Montane în lista patrimoniului mondial UNESCO?
În mare parte, toți prietenii noștri artiști muzicieni atât din străinătate, cât și din România, cunosc de multă vreme și apreciază importanța și frumusețea patrimoniului de la Roșia Montană. Noi am ales să concertăm pentru istorie în mare parte, pentru istoria patrimoniului, pentru cultura României și, pornind de la Roșia Montană, invităm toți românii să susțină la rândul lor patrimoniul prin participarea la concertul de luni.
Care va fi programul acestui concert?
Am ales un program un pic mai serios decât de obicei, dar în același timp și un program deschis publicului prin Sonata a V-a Ludwig van Beethoven pentru pian și vioară, Ceaikovski - Meditația din Souvenir de Florence, Paganini - Fantezie pe tema Capriciului 24 și o piesă românească, cum îmi place mie să spun… patrimoniul nostru, patrimoniul compozitorilor - Ciprian Porumbescu, Baladă pentru vioară și pian.
Sunt programate și alte activități pe parcursul acestui an la Roșia Montană?
Sunt programate mai multe activități, într-adevăr. Înclinația mea către Roșia Montană nu o să se oprească aici. Chiar încerc anul acesta ca masterclassul internațional Strad Montana pe care îl voi organiza în lunile ce urmează, pentru studenți și tinerii muzicieni, să-l fac la Roșia Montană. Cu această ocazie va fi o premieră.
Și numele, Strad Montana… e o legătură acolo… Stradivarius și Roșia Montană…
Într-un fel! Inițial, ideea Strad Montana a plecat de la a face muzică în munți. Prima ediție Strad Montana a avut loc la Sinaia, ca și cea de-a doua ediție, dar anul acesta aș vrea să o fac într-un mod un pic mai original. La Roșia Montană, de ce nu!
Cum arată agenda ta după acest concert de luni, de la Ateneu?
După acest concert de luni urmează foarte rapid să ne deplasăm în Polonia la invitația Centrului Cultural Evreiesc din Cracovia. Vom susține un recital Beethoven, cu Andreea. Urmează, în Olanda, un concert foarte important pentru mine și orchestra pe care o conduc - Kamerata Stradivarus. Vom merge la Rotherdam, în celebra sală De Doelen. Apoi, la foarte scurtă distanță, urmează Concertul I de Paganini, pe care-l voi interpreta cu Orchestra Simfonică din Amsterdam în cinci locații diferite din Olanda. O agendă destul de încărcată în următoarea perioadă de timp!