Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Gabriel Bebeșelea

Publicat: marți, 5 Aprilie 2016 , ora 12.17

Gabriel Bebeșelea este unul dintre cei mai activi muzicieni de la noi din țară. Despre proiectele pe care le are în derulare, dar și despre noul post pe care îl va ocupa din toamnă ne-a vorbit în următorul interviu.


Domnule Gabriel Bebeșelea, tocmai ce-ați fost numit… din toamnă veți fi dirijor principal al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj Napoca. Cum este pentru dumneavoastră această onoare?

Mă bucur foarte mult că o să revin, și în această calitate, la Cluj. Eram deja dirijor la Opera Națională Română din Cluj. Pentru mine, Clujul e un oraș foarte special pentru că acolo am pus bazele a ceea ce înseamnă dirijorat pentru mine; acolo am început studiile dirijorale cu maestrul Petre Sbârcea.


Acolo știu că pregătiți și multe evenimente.

Da, nu doar ca dirijor al Operei și al Filarmonicii, dar de stagiunea viitoare am să mă focalizez asupra acestor două orchestre. Pe lângă aceasta, mai sunt și dirijor, în orașul meu natal, al Filarmonicii din Sibiu. Cumva, o să împart lucrurile între aceste orchestre.


La ce lucrați acum?

Urmează o perioadă destul de intensă în care pregătesc concerte atât în România, cât și în străinătate. O să dirijez pentru prima dată în Kazakstan - Filarmonica de stat. Urmează Londra - Chamber Philharmonic, concerte cu Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret. Și o să mai urmeze un proiect foarte amplu cu Orchestra Națională de Tineret a Republicii Moldova, care va fi prezentă pentru prima dată la Kiev, la vară.


Mai aveți timp și de altceva?

Da. Mie-mi place foarte mult să călătoresc și unul din hobby-urile mele este să cercetez manuscrise. În direcția aceasta, de exemplu, am făcut un proiect cu Orchestra de Cameră Radio, cu manuscrise de Luly și Couperin; încerc să demarez un nou proiect cu niște manuscrise pe care încerc să le transcriu acum, dar, din păcate, dirijatul necesită foarte, foarte mult timp de studiu și foarte mult timp de repetiții, așa că nu știu exact când va fi, dar sper să urmeze cât de curând.

Interviu realizat de Radu Mihalache