Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Imago Mundi - concert la Sala Radio

Publicat: marți, 22 Martie 2016 , ora 12.39
Ansamblul "Imago Mundi", una dintre cele mai creative și admirate formații din România, revine marți, 22 martie 2016 pe scena Sălii Radio, cu un concert-eveniment intitulat "ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban". Proiectul - primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis și Granada - sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creațiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea. Daniel Ivașcu, membru al ansamblului "Imago Mundi", ne-a vorbit despre concertul din Studioul "Mihail Jora".


George Enescu: Rapsodiile române vs. Muzică tradițională și folclor urban - acesta este titlul concertului desfășurat în această seară la Sala Radio. Care este programul acestei manifestări?

Vor fi temele din care George Enescu s-a inspirat atunci când a scris celebrele Rapsodii și vor fi teme tradiționale pe care noi le-am considerat grăitoare în acest demers, în această comparație. Proiectul nostru anterior, care s-a numit la fel ca și acesta, Izvor, a fost dedicat lui Dimitrie Cantemir și în acel proiect puneam în discuție muzica lui Cantemir în context românesc. La fel ca și cu acel proiect, ne-am propus acum să-l redescoperim pe Enescu dintr-o altă perspectivă, din perspectiva aceasta a muzicii tradiționale românești. George Enescu era interesat de muzica lăutarilor și noi punem în discuție acele teme, dar interpretate într-o manieră personală. Ceea ce face până la urmă special sau original proiectul nostru este faptul că nu interpretăm acele teme nici așa cum erau ele cântate - nu pretindem că le cântăm ca atunci - și, pe de altă parte, perspectiva e cea a muzicianului contemporan.


Ce urmează pentru Ansamblul Imago Mundi după concertul din această seară de la Sala Radio?

Cu siguranță, lansarea unui album cu acest proiect și, desigur, cât mai multe concerte.

George Enescu nu are nevoie de multe prezentări. Noi vă invităm să-l descoperiți în această seară pe un altfel de George Enescu, mai aproape de muzica tradițională. Vă așteptăm cu drag!

Interviu realizat de Lucian Haralambie