Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Nicolae Moldoveanu - dirijorul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: vineri, 26 Februarie 2016 , ora 11.56

Orchestra Națională Radio va fi condusă și săptămâna aceasta de Nicolae Moldoveanu. Solist în concertul de vineri, 26 februarie 2016, va fi violoncelistul Răzvan Suma, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio. El va interpreta Concertul op. 129 în la minor pentru violoncel și orchestră de Robert Schumann. Două lucrări inspirate de poemul dramatic semnat de Byron - "Manfred" - Uvertura op. 115 de același compozitor și Simfonia op. 58 de Piotr Ilici Ceaikovski vor completa programul prezentat începând cu ora 19.00.


Maestre, ați petrecut două săptămâni în fața orchestrei, două concerte diferite… Cum a fost toată această perioadă pentru dumneavoastră?

Această perioadă a fost absolut excepțională. Mă bucur foarte mult că s-a întâmplat acest lucru. Este, bineînțeles, o diferență mare de a lucra doar o săptămână și de a lucra două săptămâni ca în acest caz, pentru că totul se așază. Ai timp să cunoști atât ansamblul, cât și instituția Radioului și ai timp să lucrezi cu ei la un complet alt mod.


Concertul din această seară îl are ca subiect principal pe Manfred. De ce această alegere?

Este foarte simplu! De obicei, în momentul în care ești invitat ca dirijor pentru o săptămână ți se spune dinainte repertoriul pe care și l-a ales solistul. În acest caz, solistul este Răzvan Suma, care va interpreta Concertul de violoncel de Schumann, așa că automat m-am gândit la o uvertură în această direcție. Aș fi putut alege un Mendelssohn sau un Brahms, dar m-am gândit că poate Schumann ar fi interesant și imediat mi-a venit ideea de a face Manfred uvertura, precum și Ceaikovski - Manfred simfonia, care, bineînțeles, sunt amândouă legate literar.


Ce urmează pentru dumneavoastră după această prezență în România?

După această prezență în România, dat fiind faptul că vine primăvara, începe pentru mine Stagiunea de organistică. Anul acesta celebrăm 100 de ani de la moartea compozitorului Max Reger și 130 de ani de la moartea compozitorului Franz Liszt. În strategia mea repertorială întotdeauna mă ghidez după aceste criterii și anul acesta încerc să programez atât ca dirijor, cât și ca organist, lucrări scrise de acești compozitori. De Franz Liszt voi interpreta la orgă un coral " Ad nos, ad salutarem" precum și o coral-fantezie de Max Reger - Wachen auf! (Treziți-vă!) - un program pe care o să-l prezint și în România, în cadrul unui turneu care va cuprinde Timișoara, Sibiu - orgile de acolo, din Timișoara, Catedrala Milenium, iar la Sibiu Biserica Evanghelică Germană - și care va culmina la Ateneul Român în jumătatea lui iunie.

Interviu realizat de Lucian Haralambie