Arhivă : Interviuri Înapoi

Capitale culturale europene - Wroclaw

Publicat: luni, 22 Februarie 2016 , ora 13.34
Orașul Wroclaw a fost desemnat anul acesta, alături de San Sebastian, Capitală Culturală Europeană. Vorbim despre proiectele muzicale care se derulează în orașul polonez, cu Agnieszka Frankov-Zelazny, curatorul muzical al Festivalului Wroclaw 2016.


Dacă ar fi să alegem un singur cuvânt care să descrie evenimentele muzicale anunțate în Wroclaw, cred că cel mai potrivit ar fi varietate. Oricine, atât din Wroclaw, cât și din Europa în general, ar putea găsi ceva potrivit la care să participe. Descrieți-ne, vă rog, principalele categorii de evenimente cuprinse în program și care este publicul lor țintă.

Pot împărți evenimentele pe trei direcții principale.

În primul rând, aducem muzica în foarte multe locuri: de la superba sală de spectacole a Forumului Național și de la biserici, până la locuri în aer liber și, de asemenea, locuri mai puțin obișnuite, cum ar fi gările.

Cea de-a doua direcție este aceea în care ne propunem să implicăm spectatorii în procesul muzical și creativ, să-i determinăm să fie ei înșiși muzicieni. În acest sens, avem proiecte precum "Singing Europe", în care publicul cântă cu noi, avem ateliere de construit instrumente și am avut deja "Tamborada", o colaborare cu orașul San Sebastian, în care au fost implicați peste 3000 de elevi. Organizăm, totodată, cursuri pentru tineri manageri și organizatori de evenimente muzicale.

A treia direcție a programului vizează discuțiile despre muzică. În acest sens, există foarte multe conferințe și seminare, deopotrivă pentru oameni de știință, muzicieni și directori artistici. În aprilie, se desfășoară cea mai mare conferință, "European Festivals Association", pentru prima oară în colaborare cu "Asian Festivals Association" și cu "African Festivals Association".


Wroclaw își deschide porțile anul acesta pentru muzicieni din toată lumea. Unul dintre exemplele care susțin această afirmație este proiectul "Great Stars at the NFM
". Spuneți-ne câteva dintre marile nume care vor concerta pe scena Forumului.

Am avut deja un concert grandios cu Lang Lang, alături de dirijorul Christoph Eschenbach și orchestra Simfonică din Washington. În martie, va concerta Orchestra festivalului din Budapesta, dirijată de Iván Fischer; în mai va putea fi ascultată filarmonica din Viena, alături de Simon Bitchkoff; în iunie, Paul McCreesh și Gabrieli Consort & Players; în iulie, Mariusz Kwiecień, cântărețul nostru, acum bariton la Metropolitan Opera; în august, avem concertul final al proiectului Singing Europe, cu o gală de operă, în care îi vom auzi pe Roberto Alagna si pe Aleksandra Kurzak: în septembrie, Sir John Eliot Gardiner alături de Corul Monteverdi și în octombrie, Orchestra Simfonică din Tokyo.

Ceea ce cuprinde programul de anul acesta este, în general, o reprezentare a ceea ce facem de obicei. După anul 2016, sper ca cel mai important lucru care se va schimba să fie acela că Europa va ști mult mai mult despre Wroclaw.

Interviu realizat de Ana Diaconu