Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianistul Josu Okiñena pe scena Sălii Radio

Publicat: vineri, 19 Februarie 2016 , ora 13.44
Concertul Orchestrei Naționale Radio de vineri, 19 februarie 2016, se va desfășura sub semnul Spaniei! Solist va fi pianistul spaniol Josu Okiñena, cunoscut publicului din România grație turneului național "Vă place Brahms?", în cadrul căruia artistul a fost invitatul violoncelistului Răzvan Suma. El va interpreta lucrarea Nopți în grădinile Spaniei de Manuel de Falla. Programul concertului condus de dirijorul Nicolae Moldoveanu va fi completat de rapsodia España de Emmanuel Chabrier și de Simfonia a V-a de Ludwig van Beethoven. Solistul ansamblului simfonic mare al Radioului ne-a vorbit despre prezența sa în Studioul "Mihail Jora".


Legăturile cu România au apărut în urma colaborării cu Răzvan Suma. Cum a început acest dialog muzical?

A fost un miracol. Au trecut mai bine de 12 ani de când am început colaborarea. Ne-am cunoscut în Spania, el era acolo pentru o competiție, iar eu urmăream desfășurarea ei. L-am ascultat și m-am simțit foarte apropiat de stilul lui. Am decis să începem această colaborare și doar în primul an am cântat mai mult de 30 de concerte, foarte multe în Spania, în America. Am consolidat acest dialog an de an dar și o prietenie grozavă.


Și în ultima perioadă au fost multe concerte pe scenele din țara noastră. Cum este publicul din România?

Este foarte diferit publicul de aici în comparație cu cel din Spania. Sunt impresionat de calitatea lui, de cunoștințele pe care le au cei care asistă la concerte. Viața muzicală de aici este dezvoltată, sunt foarte mulți muzicieni profesioniști în România și asta este fantastic.


Colaborați pentru prima dată cu Orchestra Națională Radio. Cum decurge întâlnirea cu ei și cu dirijorul serii, Nicolae Moldoveanu?

Orchestra este fantastică, iar dirijorul este foarte bun, foarte exact. Am ales să cânt cu ei această lucrare pentru că este o muzică apropiată mie. Am interpretat-o de multe ori, ador muzica lui de Falla. Are la bază folclorul spaniol, dar este scrisă într-un limbaj universal, folosit la acea vreme. Orchestrația poate fi comparată cu cea a lui Ravel sau a oricărui alt mare compozitor al acelei perioade, de aceea și de Falla este unul dintre marii compozitori de atunci. Piesta Nopți în grădinile Spaniei va fi interpretată în primă audiție în România. Mă bucur că pot transmite muzica țării mele, aceasta este și una dintre dorințele mele, să popularizez muzica spaniolă și este tocmai potrivită pentru acest program. Pe mine mă duce cu gândul la grădinile spaniole - sunetele, culorile, căldura de acolo... piesa aceasta te face să visezi la acele locuri.

Interviu realizat de Lucian Haralambie