Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Lubnan Baalbaki - dirijorul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: miercuri, 17 Februarie 2016 , ora 11.30

Invitat la pupitrul dirijoral al Orchestrei de Cameră Radio în concertul de miercuri, 17 februarie 2016, este Lubnan Baalbaki, dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban, artist care se bucură de un parcurs profesional inedit și care a studiat muzica la Cluj, cu maestrul Petre Sbârcea. Născut în Beirut, Liban, în 1981, într-o familie de artiști, Lubnan Baalbaki, a început să studieze vioara și lăuta la 14 ani, la Conservatorul Național de Muzică din Beirut, continuând cu Universitatea Saint-Esprit din Kaslik. Tânărul muzician ne-a vorbit despre perioada petrecută în România, dar și despre proiectele sale din Liban.


De ce ați ales să studiați în România?

E o poveste un pic lungă, dar lucrurile s-au întâmplat în așa fel să ajung în România și am avut marele noroc să colaborez cu niște profesori foarte buni - la Cluj și în București. Îi numesc dintre ei pe maestrul Petre Sbârcea la Cluj, maestrul Horia Andreescu și maestrul Dan Dediu în București. Am avut noroc să colaborez cu acești maeștri și, după terminarea studiilor, am rămas în România și am colaborat cu diverse orchestre. Una dintre ele este, pentru prima dată, Orchestra de Cameră a Radio și pe 18 martie voi dirija și Orchestra Națională Radio.


Câteva amintiri despre Petre Sbârcea? Cum decurgeau lecțiile cu dumnealui?

Din prima întâlnire a fost o chimie foarte bună între noi și țin minte una din chestiile foarte interesante… Mergeam la ore, la ora două, de exemplu - erau vineri de obicei orele cu dânsul; mergeam la două și uneori stăteam până la zece noaptea de povești. Îmi povestea despre experiențele lui de dirijat, despre Sergiu Celibidache, despre Antonin Ciolan, despre Franco Ferrara - sunt profesorii dânsului, cu care a lucrat. A fost o bogăție extrem de mare atunci când povesteam toate lucrurile astea.


Ați vorbit deja despre colaborarea cu alte ansambluri din România. Care este specificul muzicienilor români? Ce-i caracterizează?

Sunt muzicieni foarte buni, la un nivel foarte bun. Când se lucrează bine, se pot scoate niște rezultate la un nivel foarte înalt. Eu mă simt de-al casei oriunde mă duc, la orice orchestră din România, și tot timpul se dezvoltă relația mea cu muzicienii; țin legătura, în multe cazuri, cu unii membri. Mie-mi place să vin aici, îmi place să dirijez în România. La toate orchestrele unde am fost m-am simțit foarte bine.


Una dintre preocupările dumneavoastră este și promovarea tinerilor muzicieni - vorbesc aici de Orchestra de Tineret din Beirut. De ce un astfel de demers?

Pentru că eu sunt tânăr. De când am început să studiez muzica și dirijatul am simțit această nevoie tot timpul, de un sprijin. Orice muzician are nevoie de un sprijin. Când m-am dus în Liban - sunt dirijor permanent al Filarmonicii Naționale din Liban - am simțit că este foarte mare nevoie pentru Liban să punem baza Orchestrei de Tineret. Bineînțeles, e o orchestră de studenți care are nevoie de mult timp să se dezvolte, dar este un pas foarte bun. Deja după un an și jumătate sau doi ani se simte progresul extrem de mare. Vara facem niște programe foarte interesante. Aducem profesori din America, din America Latină. O să începem să avem câteva colaborări cu filiale din programul El Sistema din Venezuela. Eu sprijin foarte mult această orchestră, în sensul că mă pun la dispoziția lor cu orice ajutor, dar tot timpul vin dirijori studenți să dirijeze această orchestră. Deci, nu o fac pentru mine ca să dirijez… Crește și după un timp o să fie o mare reușită pentru toți muzicienii de acolo.


În încheiere, o să vă rog să adresați o invitație publicului de a veni la concertul din această seară sau de a-l asculta la radio.

Avem un program foarte frumos; este clasic - Concertul nr.17 de Mozart cu "el grande pianista" Horia Mihail. Când e vorba de Horia Mihail, foarte multă lume vine cu mare entuziasm. Și avem și Simfonia I de Beethoven, care e foarte potrivită programului. Eu o fac cu energie tinerească. Îi invit pe cei tineri să vină să asculte, să vadă un program foarte plăcut și promit să iasă bucuroși din sală.

Interviu realizat de Lucian Haralambie