Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Recital Cristina Anghelescu și Daniel Goiți la Sala Radio
Un recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german - Beethoven și Brahms - este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie 2016, de la ora 19.00, în Studioul "Mihail Jora" violonista Cristina Anghelescu - solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio - și pianistul Daniel Goiți. Programul serii cuprinde cunoscuta creație a lui Ludwig van Beethoven - Sonata a IX-a în La major pentru pian și vioară, supranumită Sonata Kreutzer - și două lucrări semnate de Johannes Brahms - Sonata a II-a în La major pentru pian și vioară și Scherzo. Pianistul Daniel Goiți a vorbit despre reîntâlnirea cu violonista Cristina Anghelescu.
Cum a evoluat acest dialog, cu Cristina Anghelescu, pe parcursul anilor?
Cred că acum zece ani am cântat împreună pentru prima dată, la Sinaia, un recital în care au fost incluse lucrări de Franck și Ceaikovski. După aceea am avut o serie de recitaluri la Cluj, Baia Mare, București - chiar în Sala Radio, acum cred că vreo trei-patru ani, cu un recital de muzică franceză foarte greu. Și, iată că acum urmează să cântăm câteva lucrări foarte dificile din creația marilor compozitori cu "B", cum se spune, Brahms și Beethoven. E o mare oportunitate și sperăm să ducem la bun sfârșit toată această problemă, pentru că e o problemă de concepție și de colaborare, de a cânta împreună, sunt lucruri foarte, foarte dificile.
Se vorbește foarte mult despre rolul pe care îl are muzica de cameră în dezvoltarea unui interpret. Cum priviți dumneavoastră acest aspect?
Da, impune o anumită severitate, nu mai poți să te gândești doar la tine. E necesară colaborarea, să arunci imediat un ochi și o ureche, dacă se poate amândouă, spre partener, și de aici câștigăm foarte mult, câștigăm mai ales în expresivitate și devenim mai artiști. Întotdeauna mi-a folosit foarte mult în recitalurile de pian solo să am acest antrenament de a cânta împreună cu cineva sau de a cânta cu o orchestră. După aceea parcă te simți mult mai bine pentru că nu mai grăbești, nu mai faci rubato-uri care poate ți le-ai permite când ești singur, dar în contextul în care trebuie să cânți cu altcineva acestea nu-și mai au rostul. Deci, aceste colaborări în cvartete, în triouri, în recitaluri de pian-vioară sunt binevenite pentru oricare pianist și muzician.
Va fi un recital frumos! Noi sperăm să reușim să redăm cât mai bine aceste lucrări, atmosfera, caracterul. Îi invit pe toți cei dornici de a asculta astfel de capodopere din creația marilor compozitori germani, Beethoven și Brahms, să vină, să ne asculte și să se bucure de aceste lucrări. E un privilegiu maxim.