Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Ciprian Țuțu - dirijorul Corului Academic Radio
Ciprian Țuțu, în prezent maestru de cor la Opera din Brașov, este candidatul declarat admis la selecția organizată marți, 26 ianuarie 2016, pentru ocuparea postului de dirijor al Corului Academic Radio. Dirijorul Ciprian Țuțu a vorbit despre această numire.
Înainte de toate, felicitări! Ați fost numit dirijor al Corului Academic Radio. Care a fost atmosfera din cadrul selecției și cum ați primit această numire?
Mulțumesc pentru felicitări. În primul rând, pentru mine a fost o schimbare totală a cursului vieții mele nu doar sub aspect profesional, cât și sub aspect personal. Vă mărturisesc că am auzit despre acest concurs nu cu foarte mult timp înainte de deadline-ul de depunere a dosarelor. Am trimis în ultima zi, practic în ultimele cinci minute, prin mail actele necesare desfășurării concursului. Am fost selectat și m-am prezentat marți la București.
M-ați întrebat care a fost atmosfera… Concursul a debutat la ora 14.00. Am așteptat aproximativ trei ore și jumătate să intru în fața Corului Academic Radio și atunci a început totul. A fost o emoție deosebită… să te simți privit de atâtea persoane, să poți lucra piese pe care le îndrăgești în mod deosebit, să ai în față comisia formată din atâtea personalități ale muzicii corale - maestrul Goia, maestrul Enăchescu, maestrul Voicu Popescu - și sigur directorul Răzvan Suma. A fost o experiență unică, una peste alta, și am primit cu foarte, foarte mare bucurie vestea aceasta minunată.
Pe rând, dirijor al Corului "Gheorghe Dima" din Brașov, membru al Cvintetului vocal Anatoly și, din 2012, maestru de cor la Opera din Brașov. Cu ce gânduri porniți pe acest nou drum - dirijor al Corului Academic Radio - ținând cont și de specificul și de istoria acestui ansamblu?
Este cu atât mai onorant pentru mine să fiu în fața unui cor de prestigiu, un cor de tradiție, un cor foarte valoros al României și nu numai. Sigur că activitatea mea dirijorală de până acum a avut anumite direcții sau culoare specifice - mă refer aici la corurile de operă sau anumite proiecte vocal-simfonice pe care le-am pregătit sau dirijat. O să doresc să experimentez în fața Corului Radio, împreună cu acest cor, un repertoriu a capela cât mai divers. Muzica contemporană, de asemenea, este o zonă pe care aș dori să o ating în viziunea repertorială ulterioară.
Între cei care v-au îndrumat cariera dirijorală îl regăsim și pe maestrul Ludovic Bacs - nume strâns legat de Orchestra de Cameră Radio. La rândul dumneavoastră, pregătiți ansambluri instrumentale. Vă va urmări publicul din Studioul "Mihail Jora" și la pupitrul unor concerte vocal-simfonice?
Chiar nu pot să spun. De-acum chiar nu pot să știu. Nu pot să anticipez. Doresc lucrul acesta, dar deocamdată voi debuta la pupitrul dirijoral al Corului Radio și vedem ce proiecte vor urma.