Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Cu Grigore Leșe despre Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Ateneul Român prin spectacolul 'La porțile ceriului'

Publicat: joi, 14 Ianuarie 2016 , ora 14.05

"La porțile ceriului" este titlul spectacolului de muzică tradițională și poezie prin care va fi celebrată Ziua Culturii Naționale vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", îi aduce în fața publicului pe Grigore Leșe și invitatii săi: Zamfira Muresan din Tara Lăpușului, Maramureș, Mihai Moldovan din Valea Idicelului, Mureș, grupul de aromâni din Cogealac, Constanța, lăutari din Sudul Olteniei și un grup vocal-instrumental din Maramureșul Voievodal. Demonstrațiile de virtuozitate muzicală vor alterna cu momente lirice susținute de actorul Ion Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu.


Mâine concertați pe scena Ateneului Român într-un eveniment numit "La porțile ceriului". Ce vor asculta cei din Sala mare a Ateneului?

Vreau să spun că este cel mai îndrăzneț proiect prezentat vreodată la Ateneul Român. De ce spun asta? Pentru că pe scenă se vor perinda muzicanți, horitori, povestitori din comunitățile rurale, țărănești. Ei vor aduce în atenția oamenilor cântările, horile și zicările țărănești, din păcate uitate prin sertarele evoluției istorice. Horile și muzicile țărănești au fost umbrite de muzicile de divertisment și cu greu au răzbătut până în zelele noastre. Pentru un ceas și jumătate muzicile țărănești vor fi încoronate de ondulările circulare ale pictorului Costin Petrescu. Vom prezenta România profundă, muzica simțului comun, muzici de unul singur, muzici plurivocale, lăutărești. Spațiul acesta din marginea imperiilor a conservat o muzică unică în felul ei; ea fructifică valorile estetice. Hărmălaia și strigătele patriotice, declamația, nazurile, mofturile vor lipsi din spectacolul de la Ateneu.

Înfățișarea culturală a românilor poate fi cuprinsă în universul cultural european modern și democratic prin generația nouă. Eu mă adresez prin acest concert generației de acum. Vine o generație puternică, cu tineri înzestrați, tineri extraordinari, care s-au împrăștiat în toată Europa la universități, prin America, prin Asia… M-am întâlnit cu ei la diferite concerte. Generația aceasta trebuie să ajungă la pârgiile de influență socială și psihologică. Avem nevoie acum de o validare internațională pentru a ști cum suntem și, mai ales, cum credem că suntem. Pentru aceasta trebuie să avem consecvență cu noi, nu cu gura lumii. Avem nevoie de dragoste pentru adevăr! Concertul de la Ateneul Român vine să dea un semnal în acest sens.


Cum considerați dumneavoastră că se îmbină muzica despre care ne-ați vorbit mai devreme cu versurile lui Eminescu?

Am ales poezii care se leagă de lirica populară. Poeziile se îmbină foarte bine cu muzicile lăutărești, vorbesc despre nemurire, despre filosofia noastră, de felul de a trăi… se îmbină foarte bine cu cântecele din ritualul de nuntă, cu cântecele din ritualul de naștere, de moarte. Nu am ales la întâmplare poeziile acestea. Trebuie promovate pentru că trecutul acesta al nostru… cum spune și Eminescu "la trecutu-ți mare, mare viitor". Doamne, dă ca viitorul nostru, prin generațiile acestea care vin, să fie unul strălucitor!


Interviu realizat de Lucian Haralambie