Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Răzvan Suma - directorul Orchestrelor și Corurilor Radio

Publicat: miercuri, 13 Ianuarie 2016 , ora 15.00
Răzvan Suma este începând de luni, 11 ianuarie 2016, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio. Despre activitatea sa în această funcție, violoncelistul ne-a vorbit în interviul următor.


Nu ești străin de activitatea managerială. Mărturie stau turneele "Vă place Bach?", "Vă place Brahms?"… acolo unde ai lucrat și pe partea aceasta, nu doar cea artistică. Cum vezi tu această poziție acum, de director al Orchestrelor și Corurilor Radio?

Este, în primul rând, un început de drum. Este un lucru foarte important. Este o responsabilitate extraordinară, mai ales prin faptul că am fost coleg cu majoritatea instrumentiștilor. Deci, sunt responsabil pentru ei. Pe mulți îi cunosc personal și pe foarte mulți îi consider prieteni. Sper să rămânem prieteni și la sfârșitul acestei colaborări. Sunt de părere că aceste posturi trebuie să fie pasagere și la un moment dat va trebui să plec. Nu știu când se va întâmpla acest lucru. Deocamdată îmi dau seama că este foarte mult de muncă administrativ și aici trebuie să învăț foarte mult, chiar dacă similitudinea cu managementul pe ONG, managementul personal există. Bineînțeles, anvergura instrumentului sau instrumentelor este mult mai mare la Orchestrele și Corurile Radio, având în vedere că avem parte de șase formații muzicale, dar există un foarte mare avantaj - faptul că în spate avem, totuși, un buget. În momentul în care pornești la un drum pe ONG bugetul este zero și trebuie să-l faci pe plus și după ce ai rezolvat toate problemele și ai făcut turneul sau ți-ai făcut realizarea, evenimentul, trebuie să mai rămâi și cu bani.


Ai vorbit de desprinderea ta din rândul lor; ești solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio. Ai vorbit de responsabilitățile tale față de ei. Consideri că este o presiune mai mare pe umerii tăi tocmai pentru că te-ai desprins din mijlocul lor?

Nu cred că este o presiune mai mare, cred că știu problemele mult mai bine din interior. Există mentalități de instrumentiști, de orchestranți pe care le cunosc pentru că și eu, chiar dacă am fost solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și o mare parte din cariera mea, chiar și în momentul acesta, se bazează pe a fi solist, a cânta cu orchestra, a cânta în proiecte de muzică de cameră, a cânta solo, cunosc foarte bine mentalitățile pentru că am cântat și în orchestră. E adevărat, niciodată n-am cântat într-o orchestră românească, în afară de cele de la Universitatea de Muzică sau școală, dar am participat în unele dintre cele mai bune orchestre de tineret ale lumii. Cu foarte mulți dintre muzicienii din orchestre am fost coleg chiar de cameră, coleg de suferință în autocare, coleg de suferință în condiții extreme - pentru că asta înseamnă turneu - și coleg pe scenă și ne-am făcut treaba pe scenă ca și muzicieni.


Înțeleg din răspunsul acesta că nu vei renunța la activitatea concertistică.

Cu siguranță nu voi renunța la activitatea concertistică.


Sau că, mă rog, ea nu va mai fi la fel de bogată…

… poate că o voi mai reduce. Există în cariera fiecăruia momente în care trebuie să reduci, momente cu evenimente mai puțin importante, care se pot realiza altădată. Pentru mine, prioritatea în momentul acesta este să nu dezamăgesc. Cu siguranță nu voi putea mulțumi pe toată lumea, dar voi încerca să mulțumesc cât mai multă lume.


Ai un moto după care te ghidezi în această activitate?

Nu am nici un moto. În momentul acesta trec dintr-o ședință în alta pentru a descoperi frâiele acestei instituții.


Interviu realizat de Lucian Haralambie