Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Raluca Știrbăț despre câștigarea campaniei 'Votează discul de muzică clasică al anului 2015'

Publicat: marți, 12 Ianuarie 2016 , ora 14.07

Discul care a strâns cea mai mare notă din cele mai multe voturi unice exprimate de public în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2015" derulată pe site-ul nostru este semnat de pianista română Raluca Știrbăț și cuprinde integrala lucrărilor pentru pian solo de George Enescu. Albumul, alcătuit din trei CD-uri, a apărut la casa Hanssler Classic și a fost lansat la nivel internațional în octombrie 2015, iar la București pe 3 decembrie 2015.

Discul a strâns un număr de 246 de voturi și nota 4.93 din maximum 5. A fost difuzat la Radio România Muzical în 4 decembrie 2015 și poate fi reascultat pe site-ul campaniei.


Înainte de toate, felicitări! Sunteți câștigătoarea Campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2015". Cum ați primit această veste?

Am primit-o foarte emoționată și mă bucur foarte mult și mă onorează acest vot pe care mi l-au acordat ascultătorii postului Radio România Muzical. Aș dori să vă felicit pentru această inițiativă foarte meritorie și foarte binevenită.


Discul a intrat în campanie aproape de final. E bucuria mai mare ținând cont că, totuși, vorbim de un timp foarte scurt?

Nu știu neapărat, nu m-am gândit la asta. Eu tind să văd acest vot în primul rând ca pe un omagiu adus lui Enescu și, desigur, cred că este în mare măsură și un vot emoțional, acordat unui pianist român, unui pianist tânăr și lui George Enescu precum am spus, pentru că în momentul în care în acea listă avem nume precum Martha Argerich sau Nelson Freire sau Sokolov… este, cu toate astea, o bucurie foarte mare și, încă o dată, mulțumesc votanților.


Discul este unul special, lansat chiar în anul care a marcat șase decenii de la trecerea în eternitate a lui George Enescu. O să vă rog să ne vorbiți despre munca depusă pentru a realiza acest album.

Da, într-adevăr, a fost un volum foarte mare de muncă și nu atât o muncă strict pianistică. Sunt ani de zile de cercetare în arhive și de acumulare, pentru că eu aveam deja înregistrate prima sonată sau Suita op.10 sau piesele Impromptu. Prima sonată, în fa diez minor, am imprimat-o încă o dată special pentru acest album. După care au fost foarte multe piese inedite pe care le-am realizat, unele dintre ele, chiar după manuscris, pentru că nu au fost încă editate. Cea mai grea perioadă de studiu și de acumulare a fost în prima jumătate a anului 2015. Au fost două ședințe de înregistrări, 5 zile în total - 3 zile în aprilie, 2 zile în iunie - și sigur că a fost un maraton foarte greu și pentru nervi, și pentru corp, dar totul e bine când se termină cu bine. Mă bucur că am reușit să duc la bun sfârșit acest proiect. Era un proiect mai vechi de-al meu și un vis de-al meu. L-am considerat întotdeauna o necesitate și e o împlinire de care sunt mândră.


E clar că 2016 a început foarte bine. Ce proiecte pregătiți în acest an?

Sunt mai multe proiecte; câteva din ele sunt tot la categoria "mamut", dar mie-mi place mai mult să vorbesc despre proiecte atunci când sunt realizate - luați-o, poate, și ca pe un fel de superstiție. Ceea ce vă pot spune acum este că vor fi și proiecte legate de George Enescu și de muzica românească. Intenționez, împreună cu violoncelistul Rudolf Leopold de la Viena, să imprim pe disc integrala creației pentru violoncel și pian de George Enescu. Noi am făcut-o deja live, în concert, dar dorim neapărat s-o gravăm și pe disc.


Interviu realizat de Lucian Haralambie