Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Răsvan Cernat - dirijorul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: miercuri, 9 Decembrie 2015 , ora 14.55

Bach, Beethoven și Mozart sunt cei trei "titani" reuniți în concertul Orchestrei de Cameră Radio, ce are loc miercuri, 9 decembrie 2015, de la ora 19:00, la Sala Radio. Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului Răsvan Cernat.


Bach, Beethoven și Mozart în programul din această seară. Care sunt capcanele pentru muzicieni, pentru dirijor și orchestră, acum, în 2015, în a aborda astfel de lucrări?

Din punct de vedere tehnic sigur că toate cele trei somități pe care le-ați pronunțat dau mai puține probleme interpreților, dar din punct de vedere al încărcăturii ideatice și de simțire pe care o necesită sunt extrem de dificile. De fapt, se și spune că fiecare dintre acești trei compozitori este o culme de măiestrie pentru un interpret. Le-am ales nu întâmplător. Sigur, mi-ar fi făcut plăcere să pot să includ un Haydn și-atunci, într-adevăr, era galeria completă a ceea ce noi numim în ziua de azi clasicism.


Ce amintiri vă leagă de Sala Radio?

Pentru mine este o mare bucurie pentru că se încheie un ciclu lung de când am avut contact cu aceste minunate două orchestre ale Radiodifuziunii - orchestre de prestigiu, care au avut momente de glorie și care și în momentul de față duc steagul mai departe pentru arta interpretativă românească. Primul contact l-am avut cu această orchestră de cameră - pe vremea aia se numea orchestră de studio - în 1977, cu o săptămână înainte de cutremur. Să ne păzească Dumnezeu să existe vreo similitudine! A fost un concert coupe; în prima parte am dirijat eu, iar în partea a doua - Horia Andreescu. Pentru amândoi era prima oară când ajungeam în fața publicului bucureștean, în fața unei orchestre profesioniste de talia Radioului.

Mă bucur să constat că valoarea orchestrei rămâne maximă în continuare și îi urez să rămână maximă și continuu să se îmbunătățească pentru că perfecțiunea nu se poate atinge. Noi trebuie să ne luptăm să ajungem cât mai aproape de perfecțiune și totdeauna se mai poate face ceva în plus. Este o reală bucurie, de-abia aștept să revăd o sală în care noul public al orchestrei va fi, dar în care eu voi regăsi întotdeauna publicul iubitor de cultură și de artă superioară, o artă celestă, în această sală a Radiodifuziunii… o sală cu o acustică de invidiat pentru foarte multe alte săli chiar europene.

Îi aștept pe spectatori cu emoție și cu drag! Încerc să-mi imaginez cam cine și cum s-ar comporta în sală. Ceea ce vreau să îi rog și să le urez este că doresc să am un mănunchi de oameni care vor să aibă contact cu creația unor foarte mari compozitori din lume și care au venit doar să se bucure de acest contact divin.


Interviu realizat de Lucian Haralambie