Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Dialog cu Stefan Geiger despre primul său concert la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: vineri, 13 Noiembrie 2015 , ora 9.30

Vineri, 13 noiembrie, ora 19.00, Sala Radio va fi gazda unui eveniment muzical și cinematografic cu totul special - o proiecție de film mut cu acompaniament orchestral! Este vorba despre Cavalerul Rozelor de Richard Strauss, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio sub bagheta dirijorului Stefan Geiger și pelicula Der Rosenkavalier, realizată în 1925 și inspirată de libretul operei lui Strauss.


În ultimii ani ați condus o serie de ansambluri românești, iar acum susțineți primul concert cu Orchestra Națională Radio. Cum ați descrie, în general, colaborarea cu muzicienii români și dialogul cu această orchestră?

Îmi place să lucrez cu orchestrele românești. Este cunoscut deja faptul că în cazul ansamblurilor de aici secțiunea coardelor este una extraordinară, cu un sunet superb. Orchestra Națională Radio este una foarte bună în totalitate și este nevoie de un astfel de ansamblu pentru că avem în fața noastră o partitură dificilă. Apreciez că pot lucra cu asemenea muzicieni pentru acest proiect.


O proiecție de film mut în acompaniament live de orchestră. În concertul din această seară vorbim despre "Cavalerul Rozelor" - lucrare a lui Richard Strauss. Care sunt dificultățile pe care le întâmpină un dirijor în cazul unui astfel de proiect?

Principala problemă pentru mine ca dirijor este aceea de a sincroniza muzica și filmul. Dacă în alte lucrări putem impune anume lucruri sau putem oferi libertate soliștilor, în cazul muzicii de film ești cumva robul acelei pelicule. Trebuie să urmăresc constant proiecția... să o acompaniez. Dar îmi place foarte mult acest tip de proiect. Ne bucură faptul că beneficiem de un film restaurat, la care s-a muncit foarte mult, ținând cont și de vechimea lui. Pentru mine este o onoare să am ocazia să dirijez acest concert, pentru că, așa cum știți, primul muzician care a condus un ansamblu de aceeași dimensiune care să acompanieze acest film a fost chiar Richard Strauss.

"Cavalerul Rozelor" nu ține doar de istorie, este o poveste actuală, despre dragoste și gelozie. Este o lucrare definitorie pentru firea umană. M-aș bucura să fiți diseară la Sala Radio pentru că altfel pierdeți un film foarte bun al anilor '20, inspirat și acompaniat de muzica extraordinară a lui Strauss.


Interviu realizat de Lucian Haralambie