Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Analia Selis și Mariano Castro

Publicat: miercuri, 7 Octombrie 2015 , ora 12.55
După cele două ediții ale turneului național "Vă place Tango?" prezentate în toamna anului 2014 și în iunie 2015 în întreaga țară alături de violoncelistul Răzvan Suma și de chitaristul și compozitorul argentinian Julio Santillan, Analia Selis revine miercuri, 7 octombrie 2015, pe scena Sălii Radio cu un nou eveniment dedicat tangoului. De această dată, artista ne invită la o seară de tango simfonic alături de pianistul argentinian Mariano Castro și de Orchestra de Cameră Radio condusă de Radu Popa. În program: piese cunoscute semnate de mari compozitori ai genului, precum Astor Piazzolla sau Carlos Gardel, dar piese surpriză - din repertoriul românesc. Detalii am aflat de la interpreta Analisa Selis și de la pianistul Mariano Castro.


Ce ne pregătiți pentru seara de miercuri?

Este primul concert tango simfonic, un proiect la care, împreună cu Mariano, visam de foarte mult timp. O să prezentăm și tangouri pe care le-am cântat la "Vă place tango?", pentru că sunt cele mai cunoscute, într-un aranjament original făcut de Mariano Castro pentru acest proiect: orchestră de cameră, pian și voce. Aducem și câteva din surprizele românești, pe care le-am cântat la "Vă place tango?", un pic de poveste și un pic de teatru din fiecare tango pe care îl cânt, așa cum visam, alături de orchestră.


Repetițiile sunt în deplină desfășurare. Cum decurge această colaborare?

Foarte bine! Am însă emoții. Nu am cântat niciodată cu orchestra, dirijor. Este prima dată când cânt propriu-zis cu un dirijor de muzică clasică, într-un context clasic. Sper să mă ridic la înălțimea evenimentului, a orchestrei și dirijorului și de ce nu, și la înălțimea lui Mariano, care este un pianist care cântă tango foarte, foarte bine.


Cum percep românii tangoul?

Am pornit "Vă place tango?" acum un an. În octombrie anul trecut a fost primul turneu, am descoperit că tango este un stil de muzică care deschide porți. Mi-a deschis porți foarte mari, mai mari decât am crezut eu. Este un stil foarte bine primit. Publicul din România iubește tango-ul. Este un stil flexibil. Oriunde am fost, nu contează în ce context, tango-ul acesta pe care eu îl propun a fost bine primit.


Asta înseamnă că ne atinge sufletele și nouă, dar și dumneavoastră.

Așa sperăm. Sufletul meu este profund atins de tango. Un stil pe care eu nu l-am cântat. Așa cum v-am pus, l-am descoperit, l-am învățat și care mi-a dovedit că, chiar dacă nu sunt din Buenos Aires și nu am cântat niciodată tango, îmi este în sânge.


Domnule Mariano Castro, ce legături aveți cu țara noastră?

Am venit prima oară în România în 2009 cu trupa Narcotango din Argentina, după aceea am revenit în 2011, pentru un concert la Sala Palatului și un concert coregrafic de Răzvan Mazilu și acolo am cunosut pe soția mea, Simona. Ne-am căsătorit în 2013 și acum stăm jumătate aici în România și jumătate în Buenos Aires.


Cum ați început colaborarea cu Analia Selis?

Într-o zi, cineva i-a zis Analiei că în România este un pianist din Argentina și m-a sunat. Mi-a spus: hai să colabărăm. Suntem doi argentinieni, putem să cântăm și tango și muzică argentiniană. Noi avem folclor foarte frumos. Am început cu un duet, doar cu pian și voce. Anul trecut ne-am gândit să facem ceva mai mare. Eu sunt și aranjor și orchestrator și le-am propus să facem un tango simfonic. Întotdeauna mi-a plăcut și după aceea am ascultat orchestrele din România, care sunt foarte bune și am început să lucrăm la proiect.


Acum se realizează pentru prima oară acest proiect?

Exact. E primul. Avem emoții, dar suntem foarte fericiți. Deja avem confirmate mai multe concerte în țară. Programul pe care l-am ales este foarte reprezentativ pentru muzica noastră, din Buenos Aires, tango foarte vechi dar și tango contemporan.


Toate aranjamentele din program sunt realizate de dumneavoastră?

Exacr. Eu am făcut toate aranjamentele și sunt originale, adică sunt aranjamente pe care sigur nimeni nu le-a ascultat niciodată.


Interviu realizat de Andreea Chiselev