Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Adrian Brăescu, inspector general aria curriculară Arte, Ministerul Educației

Publicat: marți, 6 Octombrie 2015 , ora 9.43

În 5 octombrie 2015, un nou debut pentru proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" în școlile românești; anul școlar 2015-2016 este al doilea de când acest proiect este program național în școli, grație unui parteneriat încheiat între Radio România și Ministerul Educației.

Care au fost ecourile după un prim an școlar alături de "5 minute de muzică clasică" propuse de Radio România Muzical?

Din perspectiva Ministerului Educației, ca partener al postului Radio România Muzical, sigur că este un motiv de satisfacție succesul acestui prim an. Dar cum așa ne-am obișnuit și noi, nimic să nu ne mulțumească din ceea ce facem, vom încerca pe viitor ca acest lucru să se extindă în așa fel încât după câțiva ani să putem spune, fără să exagerăm, că fiecare copil, fiecare elev din România ascultă măcar 5 minute de muzică clasică pe zi. Profesorii, de foarte multe ori, își exprimă satisfacția față de acest proiect și mai ales pentru că le vine foarte mult în ajutor, în sensul acordării repertoriului propus de dumneavoastră cu programa analitică sau curriculumul de educație muzicală.


Au început deja pregătirile pentru a doua ediție a proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli". Aveți ecouri? Cum așteaptă copiii, profesorii să înceapă din nou acest proiect? Concursul pentru elevi… este el atractiv?

Cei care au câștigat de-abia așteaptă să mai participe, iar cei care n-au participat se uită cu oarecare… hai să nu zic "invidie", dar cu siguranță vor dori să participe, pentru că nimic nu este mai frumos decât să asculți, să recunoști și apoi să răspunzi corect la o întrebare și acest lucru să-ți aducă și-un premiu. Cred că are toate ingredientele unui concurs de succes.


Este important ca un asemenea proiect să vină din partea Radioului Public?

Este, dacă vreți, cea mai potrivită alegere, cel mai potrivit cuplu - Radioul Național și Ministerul Național al Educației. De foarte multe ori inițiativele private sunt cele privite cu foarte mult interes… e o modă probabil, dar mă uit că și Radioul Național își face în continuare un titlu de noblețe din a răspunde provocărilor zonei de public național. Este un lucru extraordinar!


Dacă ar fi să avansăm o cifră de copii care sperăm că vor participa la acest proiect, în acest an școlar, cam care ar fi aceea? Au fost 120.000 anul trecut. Anul acesta la ce să ne așteptăm?

Eu aș dori o explozie a acestei cifre. Îmi doresc cât mai repede ca numărul să fie foarte apropiat de numărul total de elevi. Ce pot să vă spun este că în măsura în care Radioul penetrează în teritoriu, în zona rurală, în zonele mai puțin accesibile, vom avea din ce în ce mai mulți participanți.


Interviu realizat de Cristina Comandașu