Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Blue Noise' pe scena Sălii Radio

Publicat: vineri, 2 Octombrie 2015 , ora 10.13
Blue Noise, grupul a capella pe care l-ați putut aprecia în martie 2015 cântând piesa "Love Won't Run Away" în finala națională Eurovision, va evolua în această seară de 2 octombrie 2015 pe scena Sălii Radio. "Words", "When You Wish upon a Star", "Under Pressure" sau "Dor de viață" sunt doar câteva dintre piesele pe care publicul este invitat să le audieze, începând cu ora 19:00. Participă ca invitat violoncelistul Răzvan Suma, solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio.


Ce înseamnă Blue Noise? Răspunul ni-l oferă Bogdan Tudor, membru al trupei:

Pentru cei care nu ne cunosc deocamdată, trebuie să facem o mică raportare, suntem o formație cu cea mai mare experiență de cânt a capella, de formații a capella, nu neapărat de muzică clasică, dar de formații moderne a capella. Prin urmare, neavând rost să spunem numele formațiilor anterioare în care am activat, trebuie să se știe că suntem oameni care am trecut prin toate gradele școlare muzicale. Am terminat facultatea de muzică. Astfel, vrem să arătăm publicului o altă valență a muzicii vocale pe lângă cele cunoscute în partea noastră de Europă, cum ar fi coruri bisericești sau alte coruri mai mari sau mai mici de cameră. Prin urmare, suntem o formație din șase membri: sopran, mezzo-sopran, alto, tenor, beatbox și bas, iar muzica pe care o abordăm este evident o muzică spumoasă de cele mai multe, pentru că, a nu se uita, deși este o formație care tinde spre muzica de cameră este o formație de divertisment. Trebuie să cântăm un divertisment foarte frumos, dar nu foarte sfioși, mai relaxați, oarecum.

O să regăsească ascultătorii noștri piese pe care le cunosc, șlagăre de-a lungul timpului, ce s-au consacrat ca șlagăre, readuse pe tapet într-o manieră unică la noi. Sperăm să demonstrăm acest lucru. Noi muncim foarte mult pentru acest concert și pentru acest concept de spectacol , de show. Desigur că aș vrea ca oamenii să vină la concert și să nu se sperie de această denumire "a capella" sau să nu-i îndepărteze, pentru că este un lucru inedit și toate instrumentele pe care noi le deținem sunt înlăuntrul nostru, practic cele mai apropiate sufletului.


Pe scena Sălii Radio veți colabora și cu violoncelistul Răzvan Suma. Câteva cuvinte despre dialogul cu el?

Da, sigur. Suntem onorați să cântăm împreună cu el, știindu-se deja faptul că este unul dintre cei mai buni violonceliști, cu o cotă foarte mare la noi în țară și nu numai. Am vrut să cântăm cu el, nu numai pentru faptul că ni s-a propus, tocmai de la el cred că a venit ideea, să cântăm un tango argentinian, un important tango, poate nu foarte cunoscut, este Le grand tango, pe care am hotărât cu toții să-l cântăm cu violoncel, rămâne partitura de violoncel, iar acompaniamentul este 100% a capella, tot ce înseamnă percuții, voci, pene, paralele, suprapuse și alte lucruri. Practic, partitura originală este interpretată de noi, plus violoncel. Și desigur că ne vom întâlni și cu o parte din publicul care-l urmărește pe Răzvan Suma, ceea ce ne bucură foarte tare. Nu ne sperie, dar vrem să-i convingem și pe ei că muzica a capella are viitor.

Vrem să vedem cât mai mulți oameni în sală, deși este început de stagiune sau chiar o avanpremieră a începutului de stagiune. Poate oamenii nu s-au dezmeticit, a fost Festivalul Enescu, dar îi invităm pe toți iubitorii de muzică, nu neapărat de un gen anume, care nu au opreliști în a căuta și a descoperi lucruri noimuzicale. Noi îi așteptăm pe toți, iar pentru cei care nu reușesc să vină la Sala Radio, care e atât de frumoasă și primitoare, nu înțeleg de ce nu ar veni. Sigur că există Radio România Muzical și Cultural care vor transmite concertul a capella Blue Noise.


Interviu realizat de Lucian Haralambie