Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Horia Mihail despre startul celei de-a V-a ediții a Turneului Internațional 'Duelul Viorilor'

Publicat: marți, 22 Septembrie 2015 , ora 11.01

Deja o tradiție în viața muzicală românească, Turneul Internațional "Duelul Viorilor" - un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media, ajuns la ediția a V-a - începe marți, 22 septembrie 2015. Protagoniști sunt violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, iar arbitrul întrecerii muzicale este, ca de fiecare dată, pianistul Horia Mihail, cel care ne-a vorbit despre ediția de anul acesta.


10 orașe din România și o primă prezență la Chișinău. Sunt datele ediției din acest an. Primul duel al viorilor are loc astăzi, la Pitești. Cum porniți la drum, în acest al cincilea an de turneu
?

Cu multă plăcere, cu multă dragoste pentru publicul pe care îl vom întâlni, public numeros. Sunt absolut sigur că sălile vor fi și la această a V-a ediție arhipline, precum ne-am obișnuit în primii patru ani. Interesul, am observat că este destul de crescut. Foarte multă lume din diverse locuri din țară mă întreabă când au loc concerte în zonele unde locuiesc. Trebuie să recunosc că încep acest nou sezon într-o notă pozitivă, alături de doi excepționali muzicieni, Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru și sper ca această stagiune 2015-2016 să continue în această notă atât pentru mine, cât și pentru ei. Trebuie să remarc un lucru, Gabriel Croitoru și cu mine colaborăm foarte mult de-a lungul întregului an. Întâlnirea specială să spun așa, dar strict din punct de vedere cât de des se întâmplă acest lucru este cu Liviu Prunaru, care, precum și ascultătorii cunosc, nu locuiește în România, așa că este din păcate, o rara avis a scenei noastre de concert. Se întâmplă însă să fie acum, după ce a cântat în calitate de concertmaestru al celebrei Concertgebouw în urmă cu câteva zile, în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". Iată, rămâne împreună cu noi și vom străbate țara în lung și-n lat la propriu, nu la figurat. Ne-am făcut de altfel, un mic calcul, vom călători în medie câte 248 de kilometri în fiecare zi a turneului.


Ce vor asculta cei prezenți în sălile de concerte? Care este muzica acestui turneu?

Aș putea spune că am revenit la tipul de muzică pe care l-am prezentat în primele ediții, în sensul că piesele pe care cei doi violoniști le-au ales și piesele pe care le-am ales împreună pentru partea a doua a concertului sunt foarte ușor digerabile și de către cei care nu sunt obișnuiți ai sălilor de concerte. Cum spuneam, este o muzică foarte ușor de ascultat, piese de virtuozitate sau piese lente, însă extrem de frumoase dintr-un spectru componistic foarte larg, de la muzică barocă, ajungând până la ragtime și jazz-uri. În partea a doua sunt patru piese pentru două viori și pian, transcrise de către un violonist rus - Frolov - însă repet, muzică de jazz, muzică ragtime, precum și un set de tangouri argentiniene, celebre și ele, tangouri care de altfel se regăsesc și pe CD-ul tocmai lansat la Editura Casa Radio.


Aveți un mesaj pentru cei care vor participa la recitaluri?

Mesajul, tot timpul vine pe scenă, vine din bucuria noastră de a cânta, însă un mesaj pentru poate, cei care nu au curajul să vină în sălile de concert, cred că acesta este poate cel mai fericit prilej să se împrietenească cu muzica cea mare, muzica pe care sunt foarte bucuros că o fac.

Interviu realizat de Lucian Haralambie