Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Cellia Costea

Publicat: joi, 30 Iulie 2015 , ora 12.18

Opera Națională din Atena a oferit miercuri seară (29 iulie 2015) iubitorilor muzicii clasice un concert gratuit în aer liber. Nu este primul spectacol-valiză, cum i-au spus organizatorii, și cu siguranță nici ultimul. Inițiativa a fost luată după ce opera Carmen de Bizet, programată să încheie stagiunea, nu a mai urcat pe scena prestigiosului festival al Atenei din motive financiare care au făcut imposibilă finalizarea producției. Spectacolul programat este înlocuit așadar cu unul spontan, deloc improvizat, un cadou pe care organizatorii, artiștii, tehnicienii au dorit să-l facă celui care a dovedit, singurul, că-i susține necondiționat - publicul. Concertul organizat într-un decor natural impresionant, încărcat de istorie și luminat de lună, a adus în inima Atenei bucuria muzicii și a oamenilor dornici să o asculte, să călătorească în urma pașilor ei fie și numai pentru câteva clipe.

Printre protagoniștii spectacolului, soprana româncă Cellia Costea, care a avut amabilitatea să ne vorbească despre această inițiativă, puțin înainte de începerea spectacolului:

"O gală de operă cu pagini celebre di repertoriul universal. În acest concert ia parte Orchestra Operei Naționale din Atena, Corul Operei Naționale din Atena și trei dintre soliștii acestei instituții - Cellia Costea, baritonul Dimitris Platanias și tenorul Dimitris Paksoglou. La pupitrul orchestrei, directorul nostru artistic, maestrul Miron Mihailidis."


Programul concertului a inclus printre altele arii din Othello, Madama Butterfly, Nabuco, Tosca. Aceasta din urmă ne-a amintit succesul Celliei Costea în rolul titular, la sfârșitul lunii trecute, pe scena teatrului antic de la poalele Acropolei ateniene. Floria Tosca - un rol pe care Cellia Costea și-l asumă de fiecare dată cu aceeași dăruire.

"Tosca este o operă pe care eu o cânt foarte des în ultima perioadă. Aici la Atena, în ultimii ani, am cântat-o de trei ori. Ultima producție, cea din acest an, pe care am făcut-o împreună cu Opera Națională din Atena, este o producție special montată pentru teatrul antic de la poalele Acropolei; o regie clasică, semnată Hugo De Ana, un regizor scenograf faimos, argentinian, un prieten foarte apropiat."


Am întrebat-o pe Cellia Costea, la final, despre ce este însemnat deja în agenda sa la întoarcerea dintr-o… scurtă, dacă ei nu i s-ar părea suficientă… în orice caz, binemeritată vacanță.

"La începutul lunii septembrie mă voi afla în România, în cadrul Festivalului Enescu; mai precis, 2 septembrie - Simfonia a opta de Mahler la Sala Palatului. Mă întorc la Atena, pentru o operă modernă care cred că se cântă a doua oară în lume, a unui compozitor canadian. Mă reîntorc în România, cu Aida, la Timișoara. Apoi voi pleca în America de Sud, în Santiago de Chile, pentru un debut. Voi cânta la sfârșitul lunii noiembrie Aida în Italia și apoi mă întorc la Craiova pentru Tosca."


Proiectele imediate au de-a face în primul rând cu România.

"Da. Și mă bucur!"

Interviu realizat de Monica Chihaia - corespondent Radio România la Atena