Arhivă : Interviuri Înapoi

Concert Regal la Sala Radio

Publicat: vineri, 8 Mai 2015 , ora 12.21

Vineri, 8 mai 2015, va avea loc la Sala Radio un concert special, desfășurat în prezența membrilor Familiei Regale a României. La pupitrul dirijoral se va afla Radu Popa, dirijor permanent al Filarmonicii "Banatul" din Timișoara, iar solist va fi pianistul Horia Mihail, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio. Programul dedicat Zilei Regalității (10 mai) va începe cu Imnul Regal, compus de Eduard Hübsch. Vor urma Concertul nr.2 op.18 în do minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov și Simfonia în re minor de César Franck. Despre acest concert ne-a vorbit dirijorul serii, Radu Popa.


Dirijați în această seară un concert special, dedicat Zilei Regalității. Cât de important este să marcăm o astfel de sărbătoare și prin muzică?

Consider că e foarte important să ne conservăm tradițiile, iar Casa Regală a României reprezintă deja o mare tradiție a acestei țări și mă simt onorat să pot conduce acest concert dedicat zilei de 10 Mai, pe care cred că fiecare român în sufletul lui o ține drept sărbătoarea națională cea adevărată.

Există mulți colegi muzicieni din orchestră cu care am fost coleg și pe băncile facultății, chiar și din liceu, apoi ne-am întâlnit de mai multe ori; e o colaborare foarte bună și țin să apreciez în mod special toată priceperea și toată munca din această săptămână de repetiții.


Cum a decurs dialogul cu pianistul Horia Mihail și cum vedeți dumneavoastră acest concert?

Dialogul nostru nu s-a întrerupt niciodată, întrucât Horia este colegul și prietenul meu de multă vreme. Să vă spun sincer, înainte de prima repetiție nici nu am vorbit cu el pentru că amândoi avem un fel comun de a vedea o lucrare. Ne-am întâlnit de multe ori până acum pe scenă și nu au fost deloc diferențe de viziune. Viziunea pe care o propune Horia este una extrem de valabilă; apreciez mult de fiecare dată ceea ce cântă el - nu numai Concertul nr.2 de Rahmaninov. După cum spuneam, am cântat de multe ori împreună cu el și de fiecare dată s-a ridicat la un nivel excepțional.


De ce este potrivită Simfonia de César Franck pentru un astfel de concert?

Simfonia are o anumită ținută. E adevărat că César Franck - un compozitor belgian - are extrem de multe influențe franceze, dar structura, coloana vertebrală, construcția acestei simfonii este una de natură germană. Verticalitatea ei m-a făcut să mă gândesc să o includ în acest concert dedicat Casei Regale a României. De asemenea, deasupra acestei verticalități se așază diferite culori, dar verticalitatea nu se va abate cu nimic de la linia ei.

Vă așteptăm ca de fiecare dată, ca în fiecare săptămână, cu tot dragul, să ne fiți alături și să ne primiți fiorii pe care încercăm să vi-i transmitem.


Interviu realizat de Lucian Haralambie