Arhivă : Interviuri Înapoi

Pianista Sînziana Mircea este protagonista recitalului aniversar Radio România Muzical

Publicat: marți, 24 Martie 2015 , ora 8.45
Marți, 24 martie 2015, Radio România Muzical împlinește 18 ani de viață și organizează cu această ocazie un recital în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni. Protagonistă va fi tânăra pianistă Sînziana Mircea, studentă în ultimul an la Școala Superioară de Muzică și Dans din Köln, desemnată în 2014 studenta anului la categoria Arte din cadrul Galei Ligii Studenților Români în străinătate. Pianista a vorbit pentru ascultătorii postului nostru.


Sînziana Mircea, 24 martie 1997 a fost prima zi de emisie a postului Radio România Muzical. Pe 24 martie 2015 postul nostru împlinește 18 ani - un majorat celebrat printr-un recital al cărui protagonistă vei fi. Cum ai primit această propunere?

A fost o invitație deosebit de onorantă pentru mine, o mare bucurie pentru că Radio România este un element esențial al vieții mele de zi cu zi. Am crescut ascultând Radio România. În fiecare dimineață când mă trezesc dau drumul și ascult Musica viva. Părinții mei, chiar dacă sunt ingineri, ascultă în fiecare zi, sunt dependenți de Radio România Muzical la fel ca milioane de alți români, sunt convinsă, care-și petrec ore întregi ascultând programele voastre minunate. Așa că, a fost un vis devenit realitate să pot să serbez majoratul alături de voi.


Ce program muzical vei interpreta în recitalul ce va avea loc la Muzeul Național Cotroceni?

Având în vedere o ocazie atât de specială, am ales un program festiv cu Chopin - Barcarola, Mazurci op.33 și Balada I, Chopin fiind un compozitor foarte aproape de sufletul meu. Apoi, Ave Maria de Schubert-Liszt, o piesă talisman pentru mine. În încheiere vor fi Tablouri dintr-o expoziție, una din cele mai reprezentative piese din repertoriul pianistic și o piatră de încercare pentru orice muzician.


Spuneai mai devreme că Chopin este compozitorul apropiat sufletului tău. Doar Chopin ocupă acest rol important în viața ta profesională sau există un compozitor sau o arie repertorială pe care o abordezi cu precădere în recitalurile tale?

De curând am devenit foarte apropiată de ruși și în momentul acesta poate Rahmaninov ocupă un loc important pentru mine. Am cântat de curând la Ateneu Sonata a II-a de Rahmaninov, pregătesc Concertul nr.2, câteva Studii… așa că dacă ar fi să aleg acum, Rahmaninov-Mussorgski aș cânta 10 ore pe zi dar, bineînțeles, e doar așa… o fantezie. Chopin, Liszt, romanticii sunt în meniul meu zilnic.


Ai fost desemnată de către Liga Studenților Români în Străinătate drept Studenta Anului 2014, la categoria Arte. A urmat un an cu multe evenimente și recitaluri pentru tine. Ce îți dorești să realizezi în anul 2015?

În 2015, cu ajutorul lui Dumnezeu, dacă voi fi sănătoasă, sper să îmi ating scopurile pe care mi le-am propus. Voi avea concerte în Germania, la Koblenz, la Bonn, la Budapesta, deci va fi o primăvară-vară destul de aglomerată. În vară îmi voi susține examenul de licență la Universitatea de Muzică din Koln, unde voi încheia acest minunat capitol din viața mea - patru ani în Germania. Din toamnă am fost acceptată cu bursă integrală la Guildhall School of Music and Drama pentru programul de masterat, așa că va fi un an minunat și vă mulțumesc încă o dată Radio România, și mulțumesc întregii echipe, pentru că oră de oră, minut de minut, oferiți programe extraordinare pentru muzicieni, pentru profesioniști, dar și pentru publicul larg. Toată lumea vă ascultă cu mare bucurie și mulțumesc din suflet doamnei director Liliana Staicu și doamnei Comandașu pentru invitația la acest eveniment extraordinar, unde sunt foarte onorată să fiu prezentă.


Ești o tânără în plin proces de afirmare. În afara muncii și a talentului pe care-l valorifici cu fiecare oră de studiu, există cu siguranță persoane, profesori, mentori, cărora le datorezi mult din ceea ce însemni tu astăzi din punct de vedere profesional sau chiar uman. Așa este?

Sigur că da. Fără modelele mele în viață, în primul rând părinții mei și fără profesorii mei n-aș fi putut să ajung aici unde sunt. La început de drum, sunt încă un tânăr artist, dar am avut noroc să am profesori minunați precum doamna Olga Szel, de la Liceul de Muzică "George Enescu", doamna Elena Dumitrescu de la Liceul "Dinu Lipatti" și doamna Stela Drăgulin cu care am lucrat în timpul liceului. Acum, în Germania, profesoara mea Sheila Arnold; de asemenea, lucrez cu doamna Christiane Karajev de la Viena. Din toamnă, profesorul meu viitor Ronan O'Hara și de câteva luni studiez și la Academia Pianistica Imola din Italia cu maestrul Boris Petrushansky, un urmaș direct al lui Neuhaus și Richter. Așa că din toate aceste locuri primesc influențe minunate și cu ajutorul lor pot să mă dezvolt mai departe ca persoană și ca muzician.

Interviu realizat de Alexandru Mija