Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: luni, 2 Martie 2015 , ora 12.38

Astăzi, 2 martie 2015, Ambasada Italiei la București va găzdui o ceremonie în cadrul căreia violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România și jurnalista Iuliana Anghel de la Radio România Internațional vor primi o legitimație de italofon. Cei doi au fost incluși de Ministerul Afacerilor Externe de la Roma în așa-numitul Albo degli Italofoni, o listă care include personalități din domeniile cultural, economic, politic și mass-media din întreaga lume, cărora le este recunoscută contribuția la dezvoltarea și promovarea culturii și limbii italiene. Despre această recunoaștere, dar și despre programul său viitor ne-a dat detalii violonistul Alexandru Tomescu în interviul următor.


După Ordinul "Steaua Italiei" în grad de Cavaler, vine acum o legitimație de italofon din partea statului italian. Cum ați primit această veste, raportându-ne și la lista celor care vor primi această legitimație?

Am primit cu foarte mare bucurie această recunoaștere a veleităților mele de a vorbi limba italiană. Trebuie să precizez, bineînțeles, că am învățat limba italiană în primul rând ca muzician, ca violonist și apoi, în al doilea rând, ca artist care a cântat foarte des în Italia, mai ales după câștigarea Concursului "Paganini" de la Genova. Deci, am învățat limba italiană direct de la sursă. Este o bucurie și o onoare să primești o astfel de recunoaștere din partea statului italian. Este foarte bine că există și muzicieni; mi se pare și normal să fie muzicieni fiindcă limba italiană este limba muzicii, în general și limba operei, în particular. Orice partitură veți deschide veți găsi categoric termeni în limba italiană. Aceasta e valabil chiar și în cazul lucrărilor aparținând unor compozitori germani cum ar fi Schumann sau Beethoven, sau Mahler. Chiar dacă ei mai au anumite indicații în limba germană, totuși, majoritatea covârșitoare a termenilor muzicali este în limba italiană. Întotdeauna am pledat ca toți elevii și studenții cu care am lucrat să înțeleagă ceea ce citesc acolo, lucru care nu se întâmplă însă întotdeauna. Este foarte important să înțelegi ce înseamnă un cuvânt pe care compozitorul l-a scris în partitură, fiindcă înțelegi mult mai bine care este sensul piesei pe care o cânți.


Ce proiecte pregătiți?

Va fi un an cu o mulțime de proiecte surpriză. Cel mai important dintre ele, pe termen scurt, este Turneul Internațional Stradivarius - începând cu acest an vom duce acest mesaj muzical în mai multe țări. Voi avea un prim concert la Londra împreună că pianista Raluca Știrbăț, chiar acum, în luna martie. Apoi vom începe turneul în România, pe parcursul lunii mai, urmând ca ulterior, în iunie și în iulie, să-l continuăm și în străinătate. Proiectul meu cel mai important de zi cu zi, extramuzical, este fiica mea care împlinește astăzi șase săptămâni. Este o schimbare realmente spectaculoasă pentru mine și evident că acest lucru se va reflecta și în interpretările mele. Și, bineînțeles, pentru toamnă mă pregătesc deja de pe acum intens pentru Festivalul "George Enescu", unde voi fi prezent ca solist al Filarmonicii Regale din Liverpool și împreună cu colegii mei din Cvartetul Ad Libitum într-un recital special. Și pregătesc un proiect surpriză pentru toamnă!

Interviu realizat de Lucian Haralambie