Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Răzvan Popovici - nominalizat la premiile ICMA

Publicat: marți, 20 Ianuarie 2015 , ora 11.22

Premiile Internaționale pentru Muzică Clasică, ICMA, și-au anunțat nominalizările pentru anul 2015. Juriul a selecționat 248 de producții audio și video provenind de la 85 de case de discuri. Printre albumele nominalizate se numără DVD-ul cu opera "Ariadna la Naxos" de Richard Strauss, cu Elena Moșuc în distribuție, lansat în iunie 2014. Din distribuție fac parte, alături de Elena Moșuc, mari nume precum Jonas Kaufmann și Emily Magee.

Un al doilea album nominalizat la Premiile Internaționale pentru Muzică Clasică 2015 pe care apare numele unui artist român este cel al ansamblului Raro, din care face parte Răzvan Popovici. Despre această nominalizare, violistul a declarat:


Evident, am fost foarte bucuros. Directorul casei de discuri Solo Musica din Munchen, la care am scos până acum toate discurile ansamblului Raro, ne-a anunțat într-un mail oficial și simpatic de această nominalizare. Concurența fiind foarte mare, ar fi o mare bucurie să fim aleși pentru că, după cum și publicul știe foarte bine, casele de discuri mari au la secțiile acestea un cuvânt foarte greu de spus. Din când în când sunt case de discuri mici care câștigă premii importante. Suntem optimiști!

Este al patrulea disc al ansamblului Raro. Este un disc în care am ales conceptual muzică din centrul Europei, Cvartetul al doilea cu pian al lui Antonin Dvorak, primul cvintet cu pian al lui Ernst von Dohnanyi și un mic trio de Josef Suk pentru vioară, violoncel și pian.


Suntem la început de 2015. Aș vrea să vorbim acum strict despre activitatea violistului Răzvan Popovici. Care sunt momentele importante din acest an?

Cred că primul moment important are chiar de-a face cu această nominalizare. Vom înregistra continuarea acestui disc - Dohnanyi, Dvorak, Suk - de data aceasta într-o formulă diversă. Vom înregistra primul cvartet cu pian al lui Antonin Dvorak, al doilea cvintet cu pian al lui Ernst von Dohnanyi, iar piesa a treia va fi Cvartetul cu pian al lui Josef Suk. Este dorința noastră de a finaliza repertoriul din zonă, care nouă ne este foarte drag și cred că se potrivește foarte bine. Acest disc va fi, ca o paranteză, probabil discul oficial al ediției jubiliare SoNoRo, care va avea loc în noiembrie la București, Cluj, Iași și poate și în alte locuri, dar lucrul acesta nu este încă oficial.


Câștigătorii premiilor Internaționale pentru Muzică Clasică, ICMA, vor fi anunțați marți, 20 ianuarie 2015.

Interviu realizat de Lucian Haralambie